Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος του δολαρίου

Ανοδικά κινείται το δολάριο, καθώς δημοσίευμα της Wall Street Journal κατεβάζει τον πήχυ ως προς το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η Fed την επόμενη εβδομάδα.

Ευρεία άνοδο του δολαρίου προκαλούν οι αμφισβητήσεις που διατυπώνοντια για το τελικό ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η Fed στην σύνοδο της 3ης Νοεμβρίου.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφασίσει στην σύνοδο 2-3 Νοεμβρίου ποσοτική χαλάρωση (που ουσιαστικά συνεπάγεται εκτύπωση χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων ώστε να στηριχθεί η οικονομία) «λίγων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων». Εξέλιξη που προβληματίζει όσους ήλπιζαν σε κάτι περισσότερο από αυτό που έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά.

Επισημαίνεται ότι σε δημοσκόπηση του Reuters τον προηγούμενο μήνα, οι προβλέψεις των primary dealers στις ΗΠΑ ως προς το ύψος της ποσοτικής χαλάρωση της Fed κυμαίνονταν από 500 δισ. δολ. έως 1,5 τρισ δολ.

«Η αγορά είχε στον νου της μέγεθος κοντά στο 1 τρισ δολ ή ακόμη περισσότερο και έτσι βρεθήκαμε στην πτωτική πορεία του δολαρίου» εξηγεί ο Masafumi Yamamoto της Barclays Capital.

Έτσι, με το δημοσίευμα της WSJ, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται. Ο δείκτης δολαρίου (που καταμετρά την ισοτιμία του δολαρίου συγκριτικά με ένα καλάθι νομισμάτων) καταγράφει ενίσχυση 0,5%. Το ευρώ, διαπραγματεύεται στα 1,3810 δολ. ενώ νωρίτερα υποχώρησε ακόμη και στα 1,3798 δολ.. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο επίσης ενισχύεται κατά 0,4% στα 81,73 γεν.

- Η UBS δεν βλέπει νέα άνοδο για το ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3682 φράγκα έναντι του ευρώ. Ο Reto Huenerwadel, αναλυτής της UBS εκτιμά πως «για πολλούς κυκλικούς παράγοντες, αλλά και λόγους που σχετίζονται με την νομισματική πολιτική» δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι περαιτέρω ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου. Επισημαίνεται ότι το ελβετικό νόμισμα βρέθηκε σε ρεκόρ όλων των εποχών, στα 1,2763 φράγκα έναντι του ευρώ, στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v