Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα $1,40 δολ. το ευρώ

Σε νέο υψηλό 8 μηνών, στα $1,4030 ενισχύθηκε το ευρώ, καθώς ΗΠΑ και ευρωζώνη προσανατολίζονται σε αντίθετη νομισματική πολιτική. Κύπρος και Σλοβενία τα πρώτα κράτη-μέλη που εκφράζουν ανησυχία για την άνοδο του ευρώ.

Πάνω από τα 1,40 δολ. ενισχύθηκε και πάλι το ευρώ αγγίζοντας ακόμη και τα 1,4030 δολ. που αποτελεί νέο υψηλο 8 μηνών, καθώς γίνεται εμφανές πως ευρωζώνη και ΗΠΑ ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη νομισματική πολιτική. Έναντι του ελβετικού νομίσματος, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3339 φράγκα.

Η κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed επιβεβαιώνει αυτό που στην αγορά φημολογείται εδώ και καιρό: ότι έπεται σύντομα νέα ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ με στόχο την στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής πορείας.

Στην ευρωζώνη απο την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Bundebsank και επικρατέστερος διάδοχος του Jean-Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο κ. Axel Weber ζήτησε την κατάργηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και συγκεκριμένα τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Η ενίσχυση του ευρώ, πάντως ήδη φαίνεται πως προβληματίζει τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Σλοβενίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς την αδιάκοπη άνοδο του ενιαίου νομίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μάλιστα, ο κ. Σταυράκης, επεσήμανε πως οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης μέσω μεγαλύτερων δημοσίων δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v