Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα $1,36 το ευρώ - Νέο ρεκόρ του χρυσού

Απώλειες 11% στο δολάριο έναντι του ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο, με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη και το 1,37 δολ. στο πλαίσιο του νέου διεθνούς "πολέμου νομισμάτων". Νέο ρεκόρ του χρυσού και πρόβλεψη για 1.450 δολ. το 2011.

Έντονη πτωτική πορεία καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν περαιτέρω ενίσχυσή του, ενώ παράλληλα εντείνονται οι συζητήσεις για τον διεθνή πόλεμο νομισμάτων, τον οποίο παραδέχτηκε επισήμως και ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας.

«Οι προοπτικές για το δολάριο συνεχίζουν να επιδεινώνονται», αναφέρει και η JP Morgan συμβουλεύοντας τους πελάτες της να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ανοδική κίνηση του δολαρίου για να πουλήσουν. Όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters, οι traders βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος στο 1,37 δολ. έναντι του ευρώ.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 11% το τρίτο τρίμηνο έναντι του ευρώ και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τελευταίων 8 ετών. Βρέθηκε σε νέο υψηλό 5 μηνών έναντι του ευρώ, ξεπερνώντας τα 1,3610 δολ., ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επόμενη τεχνική αντίσταση βρίσκεται στο 1,3692 δολ.

Απώλειες καταγράφει το δολάριο και έναντι του ιαπωνικού γεν και μάλιστα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη 15η Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προέβη σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος ώστε να χαλιναγωγήσει την άνοδο του γεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Συγκεκριμένα, το δολάριο είναι διαπραγματεύσιμο στα 83,68 γεν, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 82,87 γεν. Η αγορά αναμένει τώρα νέες κινήσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ειδικότερα εάν το δολάριο υποχωρήσει πάλι κάτω από τα 83 γεν.

Η νέα έντονη πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος πυροδοτήθηκε όταν η Fed στην τελευταία συνεδρίασή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας των ΗΠΑ. Τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν την άποψη περί νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οδηγώντας και σε νέα πτώση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και κατά συνέπεια το αμερικανικό νόμισμα.

Η πτωτική πορεία του δολαρίου και οι παράλληλες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθοδηγούν και την εκτίναξη του χρυσού σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Η τιμή spot του χρυσού ανήλθε στα 1.313 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του συνεδρίου του London Bullion Market Association, προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση στα 1.450 δολάρια ανά ουγκιά τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v