Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 1,34 δολ. το ευρώ

Πάνω από το 1,34 δολ. το ευρώ μετά την απροσδόκητη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Η ανοδική πορεία ξεκίνησε την Τρίτη, όταν η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απροσδόκητη ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο ήταν η αφορμή για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ευρώ, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το ενιαίο νόμισμα ξεπέρασε σήμερα το 1,34 δολ. Έναντι του ελβετικού νομίσματος το ευρώ ενισχύεται κατά 0,4% στο 1,3168 φράγκο. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου το ελβετικό νόμισμα είχε εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό, στο 1,2763 φράγκο ανά ευρώ. 

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία ενισχύθηκε σε υψηλό 3ετίας τον Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν υποχώρησή του. Συγκεκριμένα, ο Ifo ενισχύθηκε στο 106,8 από 106,7 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στο 106,2 βάσει δημοσκόπησης του Reuters. 

- Φήμες για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από την Ιαπωνία

Το δολάριο προσωρινά ενισχύθηκε ακόμη και πάνω από τα 85 γεν, καθώς στην αγορά επικράτησαν έντονες φήμες για νέα, δεύτερη παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παρέμβαση του Τόκιο στην αγορά συναλλάγματος έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η κυβέρνηση του Τόκιο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες. Διέψευσαν, ωστόσο, άλλες φήμες που έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτηση του διοικητή της BοJ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v