Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος κατά 1,1% για το ευρώ

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι δολαρίου και φράγκου, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσωρινή ανάπαυλα στην ευρύτερη πτωτική τάση του ενιαίου νομίσματος, προς το 1,25 δολ. στα τέλη 2010.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και του ελβετικού φράγκου, όμως οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι πρόκειται για προσωρινή τάση, καθώς η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για σημαντική υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος μέχρι τα τέλη του έτους.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η στροφή προς τις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις εγκαταλείπεται συνεπεία των ευοίωνων μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ και στην Κίνα αλλά και της ανακοίνωσης των νέων κανόνων της Βασιλείας για τις τράπεζες, που αίρει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο.

Το αποτέλεσμα είναι το ευρώ να ενισχύεται κατά 1% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το 1,2820 δολ. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το ευρώ ενισχύεται για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση μετά το ρεκόρ όλων των εποχών που κατέγραψε το ελβετικό νόμισμα στις 8 Σεπτεμβρίου, στο 1,2763 φράγκο έναντι του ευρώ. Σήμερα, είναι διαπραγματεύσιμο στο 1,2988 φράγκο.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission, που αποκαλύπτει το Bloomberg, τα hedge funds και άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια αυξάνουν θέσεις για περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ.

Δημοσκόπηση του Bloomberg, παράλληλα, καταλήγει στη μέση πρόβλεψη για υποχώρηση του ευρώ στο 1,25 δολ. στα τέλη του 2010 και περαιτέρω στο 1,22 δολ. το 2011.

Μεταξύ εκείνων που προβλέπουν υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος είναι η Bank of America αλλά και η TD Securities Inc., η πιο έγκυρη όσον αφορά στις προβλέψεις για την αγορά συναλλάγματος τα 6 τελευταία τρίμηνα.

Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ είχε υποχωρήσει κατά 1,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2679 δολ., και σε ποσοστό 1,9% έναντι του ιαπωνικού στα 107,72 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v