Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη γεν έναντι δολαρίου και ευρώ

Σε νέο υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου και 9 ετών έναντι του ευρώ ενισχύεται το γεν. Στροφή των επενδυτών και στο ελβετικό φράγκο που είναι διαπραγματεύσιμο σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ. 

Νέα στροφή των επενδυτών στο ιαπωνικό γεν και στο ελβετικό φράγκο καταγράφεται στην αγορά συναλλάγματος, εν μέσω κλίματος ανησυχιών για τη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που ευνοεί τις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις.

Έτσι, το ελβετικό φράγκο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ έναντι του ευρώ, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται σε νέο υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου και 9 ετών έναντι του ευρώ.

"Η ελβετική οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και αυτό είναι θετικό για το φράγκο", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, κ. You-Na Park, εξηγώντας την ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος στο 1,3156 φράγκο έναντι του ευρώ.

Ως προς το γεν, η αφορμή για νέα κέρδη δόθηκε όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, κ. Yoshihiko Noda, σε δηλώσεις του αναφορικά με τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης με στόχο τη χαλιναγώγηση του ιαπωνικού νομίσματος.

Επισημαίνεται ότι η διατήρηση του γεν σε υψηλά επίπεδα, η οποία δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ιαπωνικές εξαγωγές, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες και για την υποχώρηση του Nikkei σε χαμηλό 15 μηνών, κάτω από τις 9.000 μονάδες.

Σήμερα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 84,34 γεν έναντι του δολαρίου και στα 106,14 γεν έναντι του ευρώ.

Το ευρώ, αν και νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 1,2604 δολ., αργότερα ανέκαμψε μερικώς στο 1,2632 δολ. καθώς ανακοινώθηκε εκτίναξη των βιομηχανικών παραγγελιών της ευρωζώνης κατά 2,5% τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v