Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση προβλέψεων για το ευρώ στο 1,22 δολ

Το ευρώ διατηρεί τα κέρδη έναντι του δολαρίου μετά και την εκτίναξη των εξαγωγών της Γερμανία, ενώ η προσοχή εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση της Fed. Πρόβλεψη για ισοτιμία ευρώ στα 1,22 δολ. στα τέλη 2010.

Το ευρώ διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα με τις συνεχιζόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι αγορές στρέφονται τώρα στην αυριανή σύνοδο της Fed.

Μετά την ανακοίνωση των μη ικανοποιητικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας την Παρασκευή, αλλά και την υποβάθμιση των προβλέψεων της Goldman Sachs για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, το ευρώ βρέθηκε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου στα 1,3334 δολ.

Σήμερα, το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3285 δολ. Το δολάριο διατηρείται κοντά σε χαμηλό 15 ετών και έναντι του ιαπωνικού γεν, στα 85,02 γεν

Ως προς το ευρώ πάντως, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου μέχρι τα τέλη του 2010, αν και εξακολουθούν να προβλέπουν υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, σε 40 οικονομικούς αναλυτές, η μέση πρόβλεψη φέρει το ευρώ να «κλείνει» το 2010 στα 1,22 δολ.. Η προηγούμενη δημοσκόπηση του Bloomberg στις 2 Ιουλίου είχε καταλήξει σε μέση πρόβλεψη της τάξεως του 1,18 δολ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι από τις 7 Ιουνίου, οπότε το ευρώ είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 4ετίας (στα 1,1877 δολ.) η ανάκαμψη του ενιαίου νομίσματος είναι εντυπωσιακή. Από τις 6 Μαΐου , όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet εν μέσω κρίσης χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προέτρεψε τις αγορές ότι το «ευρώ έχει καλή μακροπρόθεσμη αξία» το ενιαίο νόμισμα καταγράφει κέρδη 5,28% παρά τις αντίθετες προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση του σε ισοτιμία ένα προς ένα μέχρι τα τέλη του έτους.

Έκτοτε βεβαίως, στην ευρωζώνη καταγράφονται ενδείξεις εξομάλυνσης για την περιφέρεια και ισχυρής ανάπτυξης για την γερμανική οικονομία (σήμερα ανακοινώθηκε αύξηση των εξαγωγών τον Ιούνιο κατά 3,8%) ενώ στις ΗΠΑ η συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν η Fed θα επεκτείνει την στήριξη της νομισματικής πολιτικής αγοράζοντας ομόλογα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v