Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ανοδική πορεία για το ευρώ

Οι θετικές ειδήσεις που ανακοινώνονται σήμερα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με την καλή εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων οδηγούν ανοδικά το ευρώ κοντά σε υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου

Ανοδικά κινείται το ευρώ καθώς προκύπτουν αλλεπάλληλα θετικά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Αφού πέρασαν αλώβητες τον σκόπελο των stress test, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοινώνουν εταιρικά αποτελέσματα που αν μη τι άλλο ικανοποιούν τους επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να αίρονται οι ανησυχίες τόσο για την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία όσο και για την βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Έτσι το ευρώ, βρίσκεται κοντά στο υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου. Άγγιξε το 1,3023 δολ., ενώ το υψηλό διμήνου είναι στο 1,3029 δολ. Έναντι του ελβετικού φράγκου το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε υψηλό μήνα, στα 1,3712 φράγκα.

Αφορμή για την νέα άνοδο του ευρώ ήταν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου της UBS και τα ικανοποιητικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Deutsche Bank.

Επίσης, η είδηση για συμφωνία στην Βασιλεία ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που υιοθετεί ηπιότερους κανόνες από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, συμβάλει στο θετικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ’ επέκταση για το ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί ενθαρρυντικά στοιχεία για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης, με πιο σημαντικό την εκτίναξη του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία σε υψηλό τριών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v