Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για ελβετικό φράγκο και δολάριο

Η υποχώρηση του ελβετικού φράγκου είναι το βασικό χαρακτηριστικό για την αγορά συναλλάγματος και αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αποστροφή των επενδυτών στις αποκαλούμενες "ασφαλείς" τοποθετήσεις.

Η υποχώρηση του ελβετικού φράγκου είναι το βασικό χαρακτηριστικό για την αγορά συναλλάγματος και αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αποστροφή των επενδυτών στις αποκαλούμενες "ασφαλείς" τοποθετήσεις.

Με τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, στην Ασία και στις ΗΠΑ να δίνουν μία καθ’ όλα θετική εικόνα και τα μακροοικονομικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης, οι επενδυτές δεν αναζητούν πλέον ασφαλείς τοποθετήσεις -ρόλο που κατ’ εξοχήν παίζει το ελβετικό φράγκο- με αποτέλεσμα να υποχωρεί η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος κατά 0,6% στα 1.3674 φράγκα έναντι του ευρώ και κατά 0,5% στο 1,0468 έναντι του δολαρίου.

Αντιστοίχως, υποχωρεί και το ιαπωνικό νόμισμα, στο οποίο είχαν στραφεί οι επενδυτές εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης, κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 86,74 γεν.

Το δολάριο, το οποίο επίσης είχε αναλάβει ρόλο σανίδας σωτηρίας εν μέσω κρίσης, παρουσιάζει πτώση και μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών συγκρινόμενο με ένα καλάθι συναλλαγματικών ισοτιμιών. Έναντι του ευρώ καταγράφει απώλειες 0,2% καθώς το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται στο 1,3071 δολ.

-Δημοσκόπηση Bloomberg: Τέρμα στο ράλι του ευρώ

Οι προβλέψεις των διαχειριστών κεφαλαίων, όμως, φέρουν το ράλι που πραγματοποιεί το ευρώ από τις αρχές καλοκαιριού σύντομα να τερματίζεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το πρακτορείο Bloomberg σε 21 διαχειριστές κεφαλαίων, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,29 τρισ. δολ., στις 30 Ιουλίου, το 75% δεν προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Το FX Concepts, συγκεκριμένα, το hedge fund που είχε εγκαίρως προβλέψει την ενίσχυση του ευρώ, δηλώνει ότι είναι ώρα για τους επενδυτές να απομακρυνθούν από το ενιαίο νόμισμα.

Επισημαίνεται ότι το ευρώ από το χαμηλό 4 ετών που υποχώρησε στις 7 Ιουνίου καταγράφει κέρδη 9,7%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι καθώς θα προχωρούν τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας θα υπονομεύεται και η ανοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v