Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι γεν και ελβετικού φράγκου

Νέο ρεκόρ 15ετίας κατέγραψε το γεν έναντι του δολαρίου, ενώ σε ιστορικό υψηλό ενισχύθηκε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές στρέφονται και πάλι σε ασφαλείς τοποθετήσεις.

Το γεν και το ελβετικό φράγκο εκτινάσσονται σε νέα υψηλά καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία και ανακάμπτει η τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου. Τα νομίσματα της Ιαπωνίας και της Ελβετίας θεωρούνται κατεξοχήν επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους ύφεσης.

Έτσι, το ιαπωνικό νόμισμα εκτοξεύθηκε σε νέο υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου, στα 83,34 γεν, καθώς η αγορά αγνόησε για μία ακόμα φορά την αυστηρή ρητορική των αξιωματούχων του Τόκιο και τις υπόνοιες για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας κ. Masaaki Shriakawa δήλωσε πως η τράπεζα εξετάζει τους τρόπους αντιμετώπισης του ισχυρού γεν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο, κ.  Yoshihiko Noda, επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει αποφασιστική δράση εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας τον Ιούλιο κατά 26% σε ετήσια βάση, στα 20 δισ. δολ., αποδεικνύει πως -προς το παρόν τουλάχιστον- η ανάγκη δεν είναι επιτακτική για δράση. Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως ο αντίκτυπος του ισχυρού γεν θα φανεί τους επόμενους μήνες. Η Nomura επί παραδείγματι προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των επιχειρήσεων -εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου- επισημαίνοντας ως βασική αιτία το ισχυρό γεν που πλήττει τις εξαγωγές.

Το δεύτερο κατεξοχήν ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, το ελβετικό φράγκο, εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ έναντι του ευρώ, στο 1,2778 φράγκο. Βασικός παράγοντας είναι και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ειδικότερα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Δημοσίευμα της "Wall Street Journal" χαρακτηρίζει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα των stress tests, στο Ecofin επιβεβαιώθηκε ότι η ευρωζώνη προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ως προς την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ σύντομα αναμένονται και οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Παράλληλα, η εκτίναξη των spreads των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά bunds σε νέα υψηλά, προκαλεί σημαντικές ανησυχίες για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε τίτλους χωρών με υψηλά ελλείμματα.

Το ευρώ ακολούθησε πτωτική πορεία και έναντι του δολαρίου. Είναι διαπραγματεύσιμο στο 1,2675 δολ. από 1,2870 δολ. την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v