Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος του ευρώ στα 1,3079 δολ

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το ευρώ, στα 1,3079 δολ., με στήριξη από την άκρως επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων στην Ισπανία. Διατηρείται ο φόβος νέας παρέμβασης της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος

Νέα ανοδική πορεία του ευρώ καταγράφεται στην αγορά συναλλάγματος, ενώ παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν νέες παρεμβάσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Σε μία σαφέστατη προειδοποίηση για νέες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Naoto Kan δήλωσε πως «θα λάβω αποφασιστικά μέτρα εάν χρειαστεί και από εδώ και πέρα». Επιπλέον, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αποκαλύπτουν ότι το ύψος της παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος ανήλθε στα 1,86 τρισ  γεν (21,7 δισ. δολ).

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ιαπωνικό νόμισμα να ανακάμπτει λίγο έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, διαπραγματεύεται στα 85,64 γεν έναντι του δολαρίου, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στα 85,70 γεν έναντι του δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το ιαπωνικό νόμισμα είχε ενισχυθεί σε νέο ρεκόρ 15ετίας, στα 82,87 γεν έναντι του δολαρίου.

Ενώ λοιπόν, οι αγορές προσπαθούν να μαντέψουν εάν και πότε θα υλοποιηθεί νέα παρέμβαση για την χαλιναγώγηση του γεν, το ευρώ ανακάμπτει σταθερά, στα 1,3079 δολ. Αφορμή για την σημερινή ενίσχυση ήταν η άκρως επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων στην Ισπανία, αλλά και η απροσδόκητη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα η ισπανική δημοπρασία, συνέβαλε στο να αρθεί σε μεγάλο βαθμό η ανησυχία για την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η Ισπανία ήταν από τις βασικές εστίες κινδύνου κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Και τώρα αποδεικνύεται ότι μπορεί να δανειστεί μακροπρόθεσμα από την αγορά, καταγράφοντας μάλιστα μείωση των επιτοκίων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v