Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 8 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,3860 δολ. έναντι του ευρώ και σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του εβλετικού φράγκου, καθώς οι αγορές αναμένουν κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed.

Αδιάκοπα συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δολαρίου, που έφτασε σε χαμηλό 8 μηνών έναντι του ευρώ και κοντά σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν, καθώς διευρύνεται η εκτίμηση ότι η Fed θα ακολουθήσει την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ανακοινώνοντας μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει στα 1,3860 δολ. έναντι του ευρώ και στα 82,87 γεν. Έναντι του ελβετικού νομίσματος, το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στα 0,9641 φράγκα.

Αντιθέτως, έναντι του ευρώ, το ελβετικό νόμισμα διορθώνει μετά την χθεσινή ενίσχυση στα 1,3418 φράγκα και διαπραγματεύεται στα 1,3350 φράγκα.

Η δήλωση του προέδρου της Fed του Σικάγο, Charles Evans ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να πράξει περισσότερα, οδηγεί τις αγορές στο συμπέρασμα ότι η αναμενόμενη ποσοτική χαλάρωση ενδεχομένως να ανακοινωθεί και στην επόμενη σύνοδο της Fed του Νοεμβρίου.

Την Τρίτη η Ιαπωνία αιφνιδιαστικά μείωσε τα επιτόκιά της σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο και ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου 60 δισ. δολ. για την αγορά κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων και άλλων τίτλων. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται η ετήσια κοινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας όπου θα παρευρεθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες της G8 και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες ειδήσεις ως προς αυτό το μείζον ζήτημα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Masaaki Shirakawa, δήλωσε πως θα εξηγήσει κατά την διάρκεια αυτών των συναντήσεων την απόφαση του Τόκιο να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v