Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο υψηλό 15ετίας για το γεν έναντι του δολαρίου

Αντίδραση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας με παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται μετά τη διολίσθηση του δολαρίου σε νέο χαμηλό 15ετίας, στα 81,37 γεν. Σταθεροποιητικά το δολάριο έναντι του ευρώ, στο 1,3940 δολ.

Νέα πτωτική πορεία του δολαρίου ήταν το αποτέλεσμα της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου δεν βρέθηκε κοινή γραμμή πλεύσης για τις συναλλαγματικές… εντάσεις, που αρκετοί χαρακτηρίζουν πρόδρομο ενός νέου πολέμου νομισμάτων.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού, στα 81,37 γεν, και ανέκαμψε αργότερα, στα 81,99 γεν. Και πάλι όμως, βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα της 15 Σεπτεμβρίου (82,85 γεν), όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να χαλιναγωγήσει την άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος, ώστε να μη δημιουργηθεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις εξαγωγές της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι πως πολλοί πλέον στην αγορά αναμένουν νέα παρέμβαση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως άλλωστε προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο την προηγούμενη εβδομάδα

Το ευρώ ξεπέρασε το 1,40 δολ., συνεπεία της αδιάκοπης πτωτικής πορείας του δολαρίου, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στο 1,3940 δολ.

Πρωταρχικός παράγοντας χάραξης τάσης στην αγορά είναι η ευρεία εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε νέα ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Ήτοι, σε νέες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει ήδη προβεί σε μία ποσοτική χαλάρωση και πως στις αρχές Οκτωβρίου η Ιαπωνία αιφνιδίασε άπαντες μειώνοντας τα επιτόκιά της σε μηδενικό επίπεδο και ανακοινώνοντας ίδρυση ταμείου 60 δισ. δολ. για αγορές κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων και άλλων τίτλων.

"Πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα ποσοτική χαλάρωση", αναφέρει ο κ. Peter Jolly της National Australia Bank -επισημαίνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα την Παρασκευή βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αυστραλέζικου- και εξηγεί: "Η άλλη προμελετημένη πλευρά αυτής της πολιτικής είναι να αυξηθεί ο όγκος των δολαρίων που κυκλοφορούν και , κατά συνέπεια, να μειωθεί η αξία του δολαρίου".

Μικρά κέρδη καταγράφει το ελβετικό νόμισμα έναντι του ευρώ, στο 1,3417 φράγκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v