Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά δολαρίου και ράλι στα μέταλλα

Η αδυναμία επίτευξης συγκεκριμένης συμφωνίας στο G20 οδήγησε σε ελεύθερη πτώση του δολαρίου. Στο 1,4070 δολ. το ευρώ και νέο ρεκόρ 15ετίας για το γεν. Ράλι μετάλλων και εμπορευμάτων.

Νέα κάθετη πτώση του δολαρίου είναι το αποτέλεσμα της συνόδου του G20, όπου οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία για τα εμπορικά ισοζύγια και τις έντονες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος. Το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε σε νέο χαμηλό έναντι του ιαπωνικού και μάλιστα κάτω από τα 81 γεν, ενώ έναντι του ευρώ καταγράφει απώλειες 0,7% στο 1,4070 δολ. Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται σε χαμηλό 10 μηνών, καθώς σήμερα καταγράφει απώλειες 0,7% στις 76,86 μονάδες.

Στο ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20, γίνεται μία σιβυλλική αναφορά στην ανάγκη καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών βάσει των δυνάμεων της αγοράς. Η δήλωση αυτή έχει διττή ερμηνεία.

Για τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, συνεπάγεται ότι η Κίνα θα αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί, καθώς "οι αξιωματούχοι του Πεκίνου αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι προς το το συμφέρον της εγχώριας ανάπτυξης και της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας", όπως δήλωσε στο Bloomberg. Για τις αγορές, ωστόσο, δίνει "το πράσινο φως για νέα υποχώρηση του δολαρίου", όπως σχολιάζουν οι "Financial Times", καθώς συνεπάγεται ότι οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να χαλιναγωγήσουν τις ανατιμήσεις των νομισμάτων τους.

Το συμπέρασμα αυτό πάντως ελάχιστα ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τόσο των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επικινδυνότητα της αποδυνάμωσης του δολαρίου λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και των μαζικών εισροών κεφαλαίου στις ασιατικές οικονομίες.

Το αποτέλεσμα είναι το δολάριο να υποχωρεί στα 80,65 γεν, που είναι νέο χαμηλό 15ετίας, και πλέον βρίσκεται και αρκετά κοντά στα 79,75 γεν, που είναι επίσης το ιστορικό χαμηλό του έναντι του γεν. Όσον αφορά στο ευρώ, ενισχύθηκε στο 1,3646 ελβετικό φράγκο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου

Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές των μετάλλων. Η τιμή τρίμηνων προθεσμιακών συμβολαίων χαλκού ενισχύθηκε 2,5%, στα 8.542 δολ. ανά μετρικό τόνο. Ο ψευδάργυρος καταγράφει άνοδο 3,1%, στα 2.951 δολ. ανά τόνο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Κέρδη 3% σημειώνεικαι η τιμή του νικελίου, στα 23.910 δολ. ανά τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v