Δυναμική η έναρξη της εβδομάδος για το δολάριο

Τα θετικά μακροοικονομικά νέα από τις ΗΠΑ που προεξοφλούν traders για αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη μείωση της αποστροφής των επενδυτών από ”κίνδυνο”, βρίσκονται ”πίσω” από το δυναμισμό που επιδεικνύει το δολάριο έναντι του ευρώ και του γεν. Απώλειες σημειώνουν χρυσός-πετρέλαιο.

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα του δολαρίου για την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να καταγράφει σημαντικά κέρδη τόσο έναντι του ευρώ όσο κι έναντι του γεν.

Στην πραγματικότητα, οι traders προεξοφλούν ήδη τη βελτίωση πολλών μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδος. Στο μεταξύ ας σημειωθεί ότι σταδιακά αρχίζει να μειώνεται η αποστροφή των επενδυτών από τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να ευνοείται και πάλι το δολάριο.

Αυτή την ώρα, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1795, ενώ του δολαρίου-γεν στα 109,09 αντίστοιχα. Πάντως με αφορμή τη σημερινή αργία στην Ιαπωνία λόγω εθνικής εορτής, αλλά και λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ την Πέμπτη, οπότε δηλαδή οι αγορές θα είναι κλειστές, η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται να είναι κάπως περιορισμένη αυτή την εβδομάδα.

Μετά την εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το ευρωπαϊκό νόμισμα φαίνεται πως διορθώνει. Εκτός των προλεγομένων, αφορμή δίνει μπαράζ δηλώσεων τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους υπέρ του δολαρίου.

Μέλος της Fed, ο κ. Ferguson, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιτέλους επέδειξε δυναμισμό στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μείωση παρά αύξηση του πληθωρισμού, εξέλιξη που, αν επαληθευτεί, δεν πρόκειται να συμβάλει στην αύξηση των επιτοκίων.

Μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Ernst Welteke, από την άλλη πλευρά, επεσήμανε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο μέτωπο της νομισματικής της πολιτικής, προσθέτοντας όμως ότι θα στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομία χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα των τιμών.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 394,1 δολ., υποχωρώντας κατά 2 δολ., ενώ η τιμή του πετρελαίου κινείται στην περιοχή των 28,96 δολ., κατά 1,46% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v