Macro και ”τρομοσενάρια” βυθίζουν το δολάριο

Μπαράζ μακροοικονομικών νέων από Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία σε συνδυασμό με τα σενάρια περί νέων τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα, που θα στοιχίσει τις ζωές 100.000 Αμερικανών, ασκεί μεγάλες πιέσεις στο δολάριο. Τα κέρδη τους διατηρούν το πετρέλαιο και ο χρυσός.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των έξι τελευταίων μηνών αναμένεται να ολοκληρώσει την εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο δέχθηκε πιέσεις λόγω των σεναρίων περί νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα, της διόγκωσης του εμπορικού ελλείμματος τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ αλλά και εξαιτίας των ενδείξεων ενδυνάμωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Στην ιστοσελίδα www.worldtribune.com το μέλος της Αλ Κάιντα, Al Hijazi, προειδοποιεί ότι η οργάνωση θα προχωρήσει σε τρομοκρατική ενέργεια πριν από το τέλος του Ramandan, η οποία θα στοιχίσει τις ζωές 100.000 Αμερικανών.

Τα συγκεκριμένα σενάρια ήταν λογικό, όπως εκτιμούν traders, να πυροδοτήσουν εκροές κεφαλαίων από το δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 1,1795, ενώ του δολαρίου/γεν υποχωρεί στα 108,01.

Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι η περαιτέρω ανατίμηση του γεν αναχαιτίστηκε, καθώς είναι έντονα τα σενάρια στην αγορά συναλλάγματος περί νέας παρέμβασης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, με στόχο την αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος.

Ας σημειωθεί ότι υπερδιπλάσιοι των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Ιαπωνίας.

Τόνο θα λάβει η αγορά συναλλάγματος αργότερα από τα μακροοικονομικά μεγέθη που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανέρχεται στα 395,85 δολ., ενισχυμένη κατά 0,80 δολ. η ουγκιά. Η τιμή βρίσκει πάντως ”στήριγμα” τόσο στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή (που ευνοεί τη στροφή των επενδυτών σε ”ασφαλή καταφύγια”) όσο και στην αποδυνάμωση του δολαρίου. Επίσης, μεγάλο fund εκτιμάται ότι αγοράζει μαζικά χρυσό κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ημέρων.

Στην αγορά του πετρελαίου, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” κινείται στα 29,56 δολ., ενισχυμένη κατά 0,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v