Η Αλ Κάιντα ”τρομοκρατεί” το δολάριο

Η νευρικότητα που παρατηρείται στη Wall Street σε συνδυασμό με τα σενάρια περί νέων τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, βρίσκονται ”πίσω” από τις πιέσεις που δέχεται το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιεν. Την κατάσταση ”εκμεταλλεύονται” ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Τα σενάρια περί νέων τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον φάνηκε μέσα από προειδοποίηση της οργάνωσης σε βρετανική εφημερίδα, ”βρέθηκαν” πίσω από τις πιέσεις που δέχθηκε το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο κι έναντι του γιεν.

Ας σημειωθεί ότι τουλάχιστον έξι Ιταλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα στο Νότιο Ιράκ, μετά από έκρηξη φορτηγού που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας.

Όπως εκτιμούν αναλυτές χωρίς τον παράγοντα του ”φόβου” (fear factor) η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινούνταν στην περιοχή του 1,13-1,14 δολ., ενώ τώρα έχει εκτιναχθεί στα 1,1605 δολ.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία του ευρώ είχαν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, η οποία αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο. Παρόλο που ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι traders έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι ο τομέας ανέκαμψε για τρίτο μήνα από τους τέσσερις τελευταίους.

Η ισοτιμία δολαρίου-γιεν κινείται αυτή την ώρα στα 108,94 γεν. Επίσης ας σημειωθεί ότι η νευρικότητα που παρατηρείται στη Wall Street αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα άσκησης πιέσεων στο αμερικανικό νόμισμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να παρατηρηθεί τις επόμενες ημέρες αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να ανακόψει την ανατίμηση του γιεν, που με τη σειρά της πλήττει τις εγχώριες εξαγωγές.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 389,85 δολάρια η ουγκιά κατά 0,85 δολάρια υψηλότερα ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 0,45% στα 29,23 δολάρια αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v