”Ναι” στο ισχυρό δολάριο λέει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Νέο ένθερμο υποστηρικτή βρήκε το δολάριο στο πρόσωπο του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Γερμανός καγκελάριος επεσήμανε τα ”διττά” καλά ενός ισχυρού αμερικανικού νομίσματος τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τις ΗΠΑ.

”Ναι” στο ισχυρό δολάριο λέει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
To ισχυρό δολάριο, εκτός από την αμερικανική ηγεσία, φαίνεται πως βρήκε ένθερμο υποστηρικτή και στο ”πρόσωπο” της Γερμανίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η ανάκαμψη του δολαρίου, το οποίο προσφάτως σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, θα ευνοήσει τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, καθώς από τη μια πλευρά θα συμβάλει στην αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ενώ από την άλλη θα συντελέσει στην προσέλκυση κεφαλαίων που θα ”χρησιμοποιηθούν” για τη συρρίκνωση των υπέρογκων ελλειμμάτων των ΗΠΑ. ”Κανείς δεν έχει συμφέρον από ένα εξασθενημένο δολάριο”, δήλωσε ο κ. Σρέντερ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, κυρίως για τη γερμανική οικονομία, η οποία μετά από τρία τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης πέρασε σε θετικούς ρυθμούς χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι μπορεί κάλλιστα να ασκηθούν πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης λόγω της ανατίμησης του ευρώ. Ας σημειωθεί πάντως ότι η χώρα έχει τεράστια εξάρτηση από τις ΗΠΑ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων των προϊόντων της προορίζεται για την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο κ. Σρέντερ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, προσθέτοντας άλλωστε ότι το νόμισμα της κάθε χώρας αντανακλά και την ισχύ της.

Οι δηλώσεις όμως αυτές γεννούν ερωτήματα. Πώς γίνεται οι ΗΠΑ, με τόσο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που άγγιξαν το 7,2% στο γ΄ τρίμηνο, να έχουν ένα τόσο αδύναμο νόμισμα, και η Ευρώπη με ρυθμούς μικρότερους του 0,5% να έχει ένα τόσο ισχυρό νόμισμα;

Τέλος, ας προστεθεί ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Francis Mer, δήλωσε στην τηλεόραση LCI ότι η εξασθένηση του δολαρίου αποτελεί ζήτημα δευτερευούσης σημασίας, καθώς πρωτευούσης είναι το θέμα της ανάκαμψης των οικονομιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v