Τάση διασφάλισης κερδών σε χρυσό-ευρώ

Σε ρευστοποιήσεις με στόχο τη διασφάλιση βραχυχρόνιων κερδών προχωρούν οι επενδυτές τόσο στο ευρώ όσο και στον χρυσό, βρίσκοντας ”πρόσχημα” στην τάση ανάκαμψης του αμερικανικού νομίσματος. Οριακές απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο.

Έκδηλη είναι η τάση διασφάλισης βραχυχρόνιων κερδών τόσο στην αγορά συναλλάγματος όσο και στην αγορά του χρυσού και του πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βρίσκουν αφορμές για ρευστοποιήσεις σε όποια είδηση ”εξυπηρετεί” τις κινήσεις τους.

Αυτό φαίνεται να ισχύει όχι μόνο στην αγορά συναλλάγματος αλλά γενικότερα και στις υπόλοιπες αγορές, αφού είναι σχεδόν πρωτοφανές ότι από την αρχή του έτους, ενισχύονται και οι μετοχές και τα ομόλογα και ο χρυσός, την ίδια ώρα που κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες θα ήταν ”λογικό” να σημειώνει υποαποδόσεις.

Σε ότι αφορά στον χρυσό, που τα κέρδη του οφείλονται τον τελευταίο καιρό τόσο στις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και στην εξασθένηση του δολαρίου, είναι έκδηλο ότι η τιμή του παρά τις όποιες προσπάθειες ανόδου, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα 400 δολ η ουγκιά και να παραμείνει πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο.

Άξιον αναφοράς πάντως είναι ότι η Dresdner εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα εκτιναχθεί στα 435 δολ η ουγκιά εντός του 2004, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους επενδυτές αλλά και λόγω των προβλέψεων ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί. Η συγκεκριμένη όμως εκτίμηση κάνει λόγο για κλείσιμο του χρυσού για το έτος στα 375 δολάρια, με ενδεχόμενη υποχώρηση εντός του 2004 ακόμη και στα 325 δολ η ουγκιά.

Αυτή την ώρα η τιμή του διαμορφώνεται στα 392,55 δολ η ουγκιά, ενισχυμένη κατά 70 σεντς. Μεγαλύτεροι αγοραστές επί του παρόντος εμφανίζονται οι Ιάπωνες θεσμικοί.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται στην περιοχή των 1,1783. Η εκτίναξη του δείκτη μεταποίησης Empire State των ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, John Snow (σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC), ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, συνέβαλαν στον περιορισμό των πιέσεων του δολαρίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν διαμορφώνεται στα 108,96. Χθες ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας, κ. Tanigaki με αφορμή την πτώση του Nikkei κάτω από τις 10.000 μονάδες δήλωσε ότι ”θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία των αγορών γιατί η διάσπαση των 10.000 μονάδων από τον Nikkei έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του κλίματος”.

Στην αγορά του πετρελαίου, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στα 29,25 δολ υποχωρώντας κατά 0,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v