Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δίλημμα η Wall Street

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η Wall Street, καθώς από τη μία πλευρά οι δείκτες καταγράφουν υψηλά έτους, ενώ από την άλλη οι θεσμικοί ετοιμάζονται να κλείσουν τα βιβλία στα μέσα Δεκεμβρίου, ως συνηθίζεται. Πως διαμορφώνεται τώρα το τοπίο και τι θα καθορίσει ενδεχομένως την πορεία της ”Μέκκας των Αγορών” μέχρι το τέλος του έτους.

Σε δίλημμα η Wall Street
Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η Wall Street μετά την καταγραφή των νέων υψηλών έτους. Ποιος δρόμος άραγε θα εξυπηρετήσει καλύτερα την επενδυτική κοινότητα;

Αυτός της ανόδου που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ”ιδανικής” Wall Street (επιβεβαιώνοντας παράλληλα και τον κανόνα που την θέλει να καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της μια χρονιά πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών) την ίδια ώρα που απειλείται από το ξέσπασμα της ”φούσκας” των τεραστίων ελλειμμάτων, αλλά και από την διαμόρφωση του S&P 500 σε υπεραγορασμένα επίπεδα ή αυτός της πτώσης που δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων των διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους από την αρχή του έτους;

Το αναγκαίο ”κακό” του κλεισίματος των βιβλίων στα μέσα περίπου Δεκεμβρίου από τους μεγάλους θεσμικούς αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα, την ίδια ώρα που η Wall Street έχει να δει ετήσια κέρδη εδώ και μια τριετία.

Ρευστοποιήσεις με στόχο τη διασφάλιση βραχυχρόνιων κερδών και ”κυνήγι ευκαιριών” είναι οι δυο πλέον χρησιμοποιημένες εκφράσεις των traders για να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί στις αγορές όποτε αυτές διορθώνουν και να προσπαθήσουν να προβλέψουν πως θα διαμορφωθεί εφεξής το σκηνικό στη ”Μέκκα των Χρηματιστηρίων”.

Την ίδια στιγμή όμως, οι όποιες απώλειες της αγοράς που τείνουν να χαρακτηρίζονται σαν διόρθωση και όχι σαν αντιστροφή τάσης εξυπηρετούν τη δημιουργία θέσεων σε μετοχές... κυρίως για τους επενδυτές εκείνους που δεν πρόλαβαν άπαξ το παρατεταμένο ράλι της αμερικανικής αγοράς από τον Μάρτιο.

Βρισκόμαστε ήδη εντός του δ΄ τριμήνου που φέρνει στους ώμους του το ”βάρος” ενός εκπληκτικού γ΄ τριμήνου τόσο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και για τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας.

Ενδιαφέρον λοιπόν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρουσιάζει η ροή των νέων, η οποία παράλληλα δεν αφήνει τα περιθώρια στους επενδυτές να διαλέξουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Τα θετικά νέα αντιμετωπίζονται σχεδόν με αδιαφορία. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός να ”βλέπει” κανείς την ήπια αντίδραση των futures όταν ανακοινώθηκε η εκτίναξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο στο 7,2%. Θα περίμενε κανείς αφού το συγκεκριμένο μέγεθος όχι μόνο κατέγραψε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των 20 τελευταίων ετών αλλά ήταν και πολύ καλύτερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα πυροδοτούσε ράλι στη Wall Street. Κι όμως στο κλείσιμο οι περισσότεροι δείκτες ήταν στο ”κόκκινο”.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η αντίδραση των επενδυτών όχι μόνο στα θετικά νέα αλλά και στα αρνητικά. Οι τεράστιες απώλειες Αμερικανών Στρατιωτών στο Ιράκ η απόκλιση των προβλέψεων του George Bush σχετικά με τα κεφάλαια που χρειάζονται για την ανοικοδόμησή του ιρακινού κράτους είναι λογικό ότι όχι μόνο αποτελούν απλώς αρνητικές ειδήσεις αλλά και ότι συμβάλλουν στη διαιώνιση των αμερικανικών ελλειμμάτων τα οποία με τη σειρά τους θα συντελέσουν στην επιδείνωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας. Τις περισσότερες φορές που έρχονται τέτοιου είδους νέα στην αγορά, ο Dow Jones ενισχύεται.

Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελούν και τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στην αγορά των Α/Κ των ΗΠΑ που θα περίμενε κανείς ότι οι εισροές σε μετοχικά κυρίως Α/Κ, μετά και το σκάνδαλο της ”Putnam” σχετικά με τις αθέμιτες συναλλαγές αλλά και τις έρευνες του Elliot Spitzer, θα περιορίζονταν και θα μετατρέπονταν σε εκροές. Κι όμως μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι εισροές στα Αμερικανικά Α/Κ κρατούσαν ”καλά”.

Παράδειγμα Νο3 αποτελεί η επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ. Μοιάζει με ”κλασσικά εικονογραφημένα” που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο, κι όμως η Wall Street αδιαφόρησε και σε αυτό το ”κακό μαντάτο”.

Ίσως οι μνήμες των επενδυτών σε ότι αφορά στο ράλι της Wall από τον Μάρτιο να είναι ακόμη πολύ νωπές για να κάνουν τους επενδυτές να δουν την πραγματικότητα που σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδανική. Άλλωστε μετά από ”δράματα”, το πρώτο καλό που έρχεται στις ζωές των ανθρώπων-επενδυτών τους κάνει να ξεχνούν αυτομάτως τα προβλήματα τους, την ίδια ώρα που αυτά δεν έχουν εξαφανιστεί. Όντως οι ”ταύροι” έκαναν πάρτι σε υαλοπωλείο.

Μένει να δούμε αν το εορταστικό κλίμα θα συνεχιστεί ή η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα θα δώσει τα ”ηνία” στις αρκούδες. Άλλωστε για το δεύτερο σενάριο, ήδη η δημιουργία των τρομοσεναρίων από την Αλ Κάιντα παίζει τον δικό της ρόλο στο ”κατάλληλο” ίσως timing.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v