Αλ Κάιντα και Σαντάμ ”τρομάζουν” το δολάριο

Νέα κέρδη σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ”εκμεταλλευόμενο” τις ανησυχίες των επενδυτών λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων. Πιέσεις δέχεται το γεν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, λόγω της ”βύθισης” του Nikkei κάτω από τις 10.000 μονάδες. Σημαντική πτώση στην Ευρώπη. Σε απόσταση αναπνοής από τα 400 δολ. ο χρυσός.

Τα μεγαλύτερα κέρδη των τριών τελευταίων εβδομάδων σημειώνει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα 1,1829, μετά και τις μαζικές ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στο αμερικανικό νόμισμα.

Αφορμή έδωσαν οι προειδοποιήσεις της Αλ Κάιντα, που έχει θέσει ”βασικό” στόχο των τρομοκρατικών της κτυπημάτων τις ΗΠΑ. Μετά ωστόσο ακολουθούν η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Στο μεταξύ το μαγνητοσκοπημένο ηχητικό διάγγελμα του Σαντάμ Χουσεΐν σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι Αμερικανοί στο Ιράκ ασκούν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του δολαρίου.

Ενισχυτικά στην πορεία του ευρώ λειτούργησε και έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg ανάμεσα σε 46 στρατηγικούς επενδυτές, όπου φάνηκε ότι το 72% των ερωτηθέντων συνιστά αγορές ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, επίσης, ας επισημανθεί ότι αφού τα επιτόκια στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των 45 τελευταίων ετών, οι επενδυτές είναι λογικό να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη όπου τα επιτόκια είναι υπερδιπλάσια των αμερικανικών.

Επίσης, πάγιο ”θέλημα” των Αμερικανών είναι η διατήρηση του δολαρίου σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις όποιες ”τυπικές”, όπως τις χαρακτηρίζουν traders, διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και του George Bush ότι ”διατηρείται η πολιτική του ισχυρού δολαρίου”.

Την Παρασκευή τα μέλη του Δ.Σ. της Fed, Santomero και Gramlich, εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως αισιόδοξα για την πορεία ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν ωστόσο ενισχύεται, διαμορφούμενη στα υψηλότερα επίπεδα των 10 τελευταίων εβδομάδων, αγγίζοντας τα 109,26. Η ”βύθιση” του Nikkei κάτω από το κρίσιμο όριο των 10.000 μονάδων πυροδότησε ρευστοποιήσεις και στο γεν, εξ ου και η πτώση. Η ισοτιμία ευρώ-γεν διαμορφώνεται στα 129,16.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, σε απόσταση αναπνοής από τα 400 δολ. η ουγκιά διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού, αγγίζοντας τα 398,5 δολ., ενισχυμένη κατά 70 σεντς, παραμένοντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα των επτάμισι τελευταίων ετών. Η αγοραστική φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει για τον χρυσό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του δολαρίου και στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v