Οι δηλώσεις Σρέντερ ”στηρίζουν” το δολάριο

Τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ και του γεν, μετά τις δηλώσεις Σρέντερ και την αποκλιμάκωση της έντασης γενικότερα στις αγορές. Κέρδη σημειώνουν χρυσός και πετρέλαιο, μετά από τοποθετήσεις από θεσμικούς.

Ενδείξεις ενδυνάμωσης εμφανίζει το αμερικανικό νόμισμα μετά τις πιέσεις που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, τόσο λόγω των ”τρομοσεναρίων” όσο και λόγω των επιθέσεων στην Τουρκία.

Εκτός όμως από το ”φαινόμενο” διόρθωσης του αμερικανικού νομίσματος από τα χαμηλά του, κυρίως έναντι του ευρώ, ένας από τους λόγους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψή του είναι ότι και η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου George Bush διεξήχθη χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα στη Μ. Βρετανία, γι’ αυτό άλλωστε είδαμε ότι η αποστροφή των επενδυτών από τοποθετήσεις που ελλοχεύουν κίνδυνο (όπως ρεαλιστικά είναι και η αγορά συναλλάγματος) περιορίστηκε.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 1,1881. Χαρακτηριστικές ήταν σήμερα οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εμφανίστηκε υπέρμαχος του ισχυρού δολαρίου, καθώς προσφέρει ”διττά καλά” για την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Το ”καλό” για την Ευρωζώνη είναι ότι το ”ισχυρό” δολάριο συμβάλλει στην κάμψη του ευρώ, άρα και στη βελτίωση των εξαγωγών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ το ”καλό” για τις ΗΠΑ είναι ότι ένα ”δυνατό” νόμισμα συμβάλλει στην προσέλκυση κεφαλαίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα τεράστια ελλείμματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν καθαρές εισροές κεφαλαίων στο αμερικανικό νόμισμα κατά 16,7 δισ. δολ., οι οποίες όμως ας σημειωθεί ότι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμβάσεις από την Τρ. της Ιαπωνίας (BoJ), προκειμένου να αναχαιτίσει την πορεία του γεν.

Η ισοτιμία δολαρίου-γεν διαμορφώνεται στα 108,74. Ο επικεφαλής της BoJ εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, γι’ αυτό και αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 397,25 δολ., ενισχυμένη κατά 2,55 δολ. η ουγκιά, ”εκμεταλλευόμενη” τη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για τον χρυσό, καθώς λήγουν τα συμβόλαιά του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά. Μεγάλοι πάντως διαχειριστές κεφαλαίων επιθυμούν τα επίπεδα των 400 δολ., γι’ αυτό άλλωστε και έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε τοποθετήσεις στο ”μέταλλο των βασιλιάδων της αρχαιότητας”. Στην αγορά του πετρελαίου η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 0,4%, στα 29,76 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v