Τονωτικές παρεμβάσεις από BoJ σε δολάριο!

Την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του γεν και του ευρώ προκαλούν οι παρεμβάσεις της Bank of Japan, οδηγώντας το ευρωπαϊκό νόμισμα πέριξ των 1,15 δολ. Πιθανότατα συγκυριακό το ”πισωγύρισμα” του ευρωπαϊκού νομίσματος, λένε αναλυτές.

Αμφιβολίες για την τάση το επόμενο χρονικό διάστημα προκαλεί η υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,15 δολ., καθώς δεν είναι σαφές το κατά πόσον πρόκειται για συγκυριακό ”πισωγύρισμα” στην ανοδική τάση που θέλει το ευρώ στο 1,20- 1,30 δολ. ή για ”οροφή” στην ξέφρενη πορεία που το ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφει τους τελευταίους μήνες.

Όπως παρατηρούν αναλυτές, η ενδυνάμωση του δολαρίου οφείλεται στις παρεμβάσεις της Bank of Japan, η οποία παρεμβαίνει συστηματικά, προκειμένου να κρατήσει φθηνό το γεν και τις ιαπωνικές εξαγωγές ζωντανές.

Εξάλλου, ο ιάπωνας υφυπουργός Οικονομίας, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού οικονομίας, J. Snow, (ο οποίος δεν δίστασε να ”συμβουλέψει” τις ΕΚΤ και BoJ να μην αποδυναμώνουν τα νομίσματά τους γιατί δεν θα είναι προς όφελος των οικονομιών τους) επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις του ιαπωνικού ιδρύματος ”δεν αφορούν την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης να αποδυναμώσει το γεν, αλλά σκοπεύουν στην ήπια άνοδό του”.

Αυτή την ώρα, ένα ευρώ αγοράζει 1,1503 δολάρια.

Την πιθανότητα το δολάριο να κατρακυλήσει μέχρι τα 113 γεν εξετάζουν τώρα οι αναλυτές, οι οποίοι παρατηρούν ότι στην περίπτωση που κάτι τέτοιο διαφανεί, οι ιάπωνες θα δώσουν ισχυρή μάχη στο επίπεδο των 115 γεν.

Η ισοτιμία του ιαπωνικού έναντι του αμερικανικού νομίσματος διαμορφώνεται στα 116,59 γεν, εμφανίζοντας τάσεις σταθεροποίησης, ενώ οριακή ενίσχυση παρατηρείται και στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν, στο επίπεδο των 134,16 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v