Περί τα 1,07 δολάρια υποχωρεί το ευρώ

Κάτω από τα 1,07 δολάρια διαμορφώνεται η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονων παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα καθυστερήσει, καθώς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ζητούν περισσότερο χρόνο. Πτωτικές τάσεις διαγράφει για τον ίδιο λόγο και το πετρέλαιο, αλλά και ο χρυσός.

Στο όριο των 1,07 δολαρίων έχει υποχωρήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ζητούν περισσότερο χρόνο.

Ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών, τόνισε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Ιράκ πλέον εμφανίζεται πιο συνεργάσιμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο φόβος του πολέμου έχει οδηγήσει τους επενδυτές να συγκρατούν τα κεφάλαια στις εγχώριες αγορές, πλήττοντας έτσι σημαντικά το δολάριο, καθώς οι ΗΠΑ χρειάζεται να αντολούν περί τα 1,4 δισ. δολάρια ημερησίως προκειμένου να σταθμίσουν το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου.

Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο πόλεμος ίσως να μην είναι και τόσο μακριά, ύστερα από τις δηλώσεις της συμβούλου του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, ότι ”το Ιράκ έχει στη διάθεσή του εβδομάδες και όχι μήνες”, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ετοιμάζονται για επίθεση χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να προσπαθήσουν σήμερα στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των 15 να καθυστερήσουν έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ και να περιορίσουν την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τις ΗΠΑ, ύστερα και από τις ογκώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα, ο χρυσός υποχωρεί περί τα 346 δολάρια την ουγκιά, αφού είχε αγγίξει και το χαμηλό επτά εβδομάδων, των 341 δολαρίων την ουγκιά, καθώς όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος του πολέμου, οι επενδυτές ”φεύγουν” από τις ασφαλείς επενδύσεις. Πτώση καταγράφει και το πετρέλαιο, διαμορφούμενο περί τα 32,15 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v