Ενίσχυση δολαρίου λόγω Γκρίνσπαν

Ελαφρώς πάνω από τα 1,07 δολάρια κινείται η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να ανακάμπτει εν μέσω ενδείξεων για καθυστέρηση ενός πολέμου στο Ιράκ, αλλά και εξαιτίας του σχετικά αισιόδοξου τόνου της ομιλίας του προέδρου της Fed, ενώπιον της Γερουσίας.

Ελαφρώς πάνω από τα 1,07 δολάρια κινείται, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο καθώς το αμερικανικό νόμισμα ανακάμπτει εν μέσω ενδείξεων για καθυστέρηση ενός πολέμου στο Ιράκ, αλλά και εξαιτίας του σχετικά αισιόδοξου τόνου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη σημερινή κατάθεσή του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Το δολάριο ενισχύθηκε χθες μετά την είδηση πως η Βαγδάτη αποφάσισε να επιτρέψει τις άνευ όρων πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω από το ιρακινό έδαφος στο πλαίσιο πιθανού εντοπισμού απαγορευμένων όπλων, γεγονός που προσέφερε βάση για ελπίδες πως ο πόλεμος εκεί είναι δυνατόν να αποφευχθεί. Οι διαιρέσεις στου κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την προτροπή από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο για περισσότερες επιθεωρήσεις στο Ιράκ, μεγαλύτερη έμφαση στη διπλωματία και περισσότεο χρόνο ενίσχυσαν αυτές τις προδοκίες.

Το κοινό νόμισμα δέχθηκε, παράλληλα, πλήγμα από τη γνωστοποίηση ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο του 1999 ( μείωση κατά 2,6%, πολύ μεγαλύτερη από τις σχετικές εκτιμήσεις οικονομολόγων). Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εξασθένησε στα 1,0727 δολάρια αμέσως μετά την είδηση για την απόφαση της Βαγδάτης, ενώ ανέκαμψε ελαφρώς στα 1,0737 δολάρια κατά τις απογευματινές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος της Ν. Υόρκης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για δολάρια θα ενισχυθεί έστω και περιστασιακά, καθώς ο πρόεδρος της Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, ’’συγκρατημένα’’ αισιόδοξη στάση, προβαίνοντας σε μετρίως αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Η ”διαλλακτική στάση” του προέδρου της Fed, στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην διατήρηση του δολαρίου στα 1,07.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,0710 δολάρια, έναντι 1,0715 δολαρίων το πρωί και 1,0718 δολαρίων χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,0710 δολάρια ανά ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ γεν διαμορφώνεται στα 129,74 γεν ανά ευρώ, έναντι 130,02 γεν ανά ευρώ το πρωί και 130,05 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 121,56 γεν, έναντι 121,35 γεν το πρωί και 121,34 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v