Αναπλήρωσε το ”χαμένο έδαφος” το ευρώ

Η επιφυλακτική στάση των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας - στο ενδεχόμενο να αναλάβουν δράση κατά του Ιράκ, επέτρεψε στο ευρώ να αναπληρώσει μέρος του χαμένου εδάφους του έναντι του δολαρίου.

Η επιφυλακτική στάση, μετά τη χθεσινή ομιλία του Κόλιν Πάουελ στα Ηνωμένα Εθνη, χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας - στο ενδεχόμενο να αναλάβουν δράση κατά του Ιράκ, επέτρεψε στο ευρώ να αναπληρώσει μέρος του χαμένου εδάφους του έναντι του δολαρίου, κατά τις σημερινές συναλλαγές.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε χθες το απόγευμα στα 1,0760 δολάρια ανά ευρώ καθώς οι αγορές θεώρησαν ότι τα πειστήρια που παρουσίασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να προχωρήσουν μόνες τους σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης. Η αρχική αυτή εντύπωση διαλύθηκε στη συνέχεια οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται και στα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημισιότητα. Ο δείκτης παραγωγικότητας τετάρτου τριμήνου στις ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 5,5% στο τρίτο τρίμηνο.

Το γεν, παράλληλα, υποχώρησε έναντι των δύο βασικών ανταγωνιστών του με τον Ιάπωνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών υπεύθυνο για διεθνείς υποθέσεις Ζεμπέι Μιζογκούτσι να δηλώνει ευχαριστημένος που οι αγορές συναλλάγματος έλαβαν σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση του για ενδεχόμενη παρέμβαση της ιαπωνίας με στόχο τη συγκράτηση της ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,0822 δολάρια, έναντι 1,0796 δολαρίων το πρωί και 1,0800 δολαρίων το πρωί. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,0810 δολάρια ανά ευρώ.

Η ισοτιμία του ευρώ με το γεν διαμορφώνεται στα 129,53 γεν ανά ευρώ, έναντι 129,37 γεν ανά ευρώ το πρωί και 129,45 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 119,95 γεν, έναντι 119,82 γεν το πρωί και 119,85 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v