Η μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου πιέζει το δολάριο

Οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου και η φημολογία για την παραίτηση του Κ. Πάουελ φαίνεται πως επηρεάζουν άμεσα τους αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις των Futures για αρνητικό άνοιγμα στο Nasdaq, προχωρούν σε πωλήσεις δολαρίων.

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται πάνω από τα 99 σεντς, δεδομένο που οφείλεται σε μια σειρά στοιχείων κυρίως όμως στον φόβο που εκφράζουν οι επενδυτές για την πιθανότητα νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και στις μνήμες που ξυπνούν καθώς η ημέρα πλησιάζει.

Αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως οι αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, θεωρώντας πως μια επίθεση δεν είναι απίθανη.

Τις πιέσεις στο δολάριο επιτείνει η φημολογία για την παραίτηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της νυν κυβερνήσεως Μπους, προσθέτοντας περαιτέρω ανασφάλεια στο επιβαρημένο κλίμα.

Παράλληλα οι επενδυτές προεξοφλούν ως αρνητικά τα μακροοικονομικά νέα εκ των ΗΠΑ, επιλέγοντας να πουλήσουν το εγχώριο νόμισμά τους.

Εξάλλου στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται η σχέση ανταλλαγής δολαρίου – γεν, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα 117 γεν, ενώ δεν παρουσιάζονται αξιοσημείωτες μεταβολές στην ισοτιμία ευρώ – γεν, η οποία διαμορφώνεται στα 116 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v