Αξιωματούχοι της FED ”σηκώνουν” το δολάριο

Περιορίζει τις πρωινές του απώλειες το αμερικανικό νόμισμα, καθώς όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα θετικά σχόλια αξιωματούχων της FED για την αμερικανική οικονομία διασκέδασαν τις ”εντυπώσεις” των δημοσιεύματων περί αποχώρησης σαουδαραβικών κεφαλαίων.

Περιορίζει τις πρωινές του απώλειες το αμερικανικό νόμισμα, τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν, καθώς όπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά αντιμετώπισε πιο ψύχραιμα τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης σαουδαραβικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η ανοδική τάση του δολαρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα θετικά σχόλια του αξιωματούχου της FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στην άνοδο των μετοχικών τιμών στη Wall Street.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στα 97,66 σεντς έναντι 98 σεντς νωρίτερα το πρωί, ενώ η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το δολάριο διαμορφώνεται στα 118,59 γεν έναντι 117,97 γεν το πρωί. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ορίστηκε στα 97,60 σεντς ανά ευρώ.

Η ισοτιμία, εξάλλου, του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 115,84 γεν ανά ευρώ, έναντι 115,87 γεν ανά ευρώ το πρωί και 116,32 γεν ανά ευρώ χθες.

Οι πιέσεις στο δολάριο πυροδοτήθηκαν από δημοσίευμα των ”Financial Times” το οποίο επικαλούμενο τον ερευνητή Γουσέφ Ιμπραήμ στο Council on Foreign Relations όπου εργάζεται σε έρευνα επανεξέτασης των αμερικανο-σαουδαραβικών σχέσεων, υποστηρίζει ότι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν προχωρήσει ήδη σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τους στις ΗΠΑ αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να δέχεται και σήμερα στήριξη από την ανακοίνωση μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων CitiFX Views, η πορεία που διαγράφει το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό νόμισμα, είναι απολύτως δικαιολογημένη και δεν εμπνέει ανησυχία, αφού

ήδη από την αρχή του τρέχοντος έτους η σημαντική αλλαγή που συντελείται στη δομή του ισοζυγίου συναλλαγών των ΗΠΑ, δικαιολογεί τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος.

Η σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει ταχύτερα από ότι οι οικονομίες των κύριων εμπορικών εταίρων, σε συνδυασμό με την μείωση των επενδυτικών εισροών προς τις ΗΠΑ κατά του πρώτους μήνες του έτους -η οποία, όπως επισημαίνεται δεν αποκλείεται να ενταθεί λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, οδηγεί στην εξασθένηση του δολαρίου. Σε γενικές γραμμές οι αναλυτές της Citibank είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι το δολάριο θα σταθεροποιηθεί μόλις πραγματωθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη και επιστρέψει η ”όρεξη” των επενδυτών για τοποθετήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v