Ενισχύεται το δολάριο έναντι ευρώ, γεν

Ενισχύεται το δολάριο, τόσο έναντι του ευρώ, όσο και έναντι του γεν, λόγω του επαναπατρισμού των κεφαλαίων στον οποίο αποδίδονται οι αμερικάνοι επενδυτές, αλλά και των θετικών στοιχείων από το δείκτη Μίσιγκαν.

Ενισχύεται το δολάριο έναντι της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας, λόγω των ρευστοποιήσεων ”αλλοδαπών” μετοχών, στις οποίες προχώρησαν οι αμερικανοί επενδυτές, για να περιορίσουν τις απώλειές τους στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Εξάλλου, αναλυτές της αγοράς δήλωσαν ”απογοητευμένοι” από την αδυναμία του ευρώ να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας, ενώ ενισχυτικά του δολαρίου λειτούργησε και η άνοδος του δείκτη Μίσιγκαν τον Ιούλιο.

Εν τούτοις, δεν αναμένεται, τουλάχιστον βραχυχρόνια, σημαντική διαφοροποίηση της ισοτιμίας από το εύρος των 98 – 1,00 λόγω των συνεχόμενων λογιστικών σκανδάλων στις ΗΠΑ και τη διαφαινόμενη επενδυτική ανασφάλεια απέναντι στις επιχειρήσεις.

Σε υψηλά τριών εβδομάδων βρίσκεται η ισοτιμία δολαρίου – γεν, γεγονός που διαδέχεται τις συνεχείς υποχωρήσεις του αμερικανικού νομίσματος. Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την παραπάνω ενίσχυση του ”πράσινου νομίσματος” στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, στον οποίο έχουν επιδοθεί οι Αμερικάνοι επενδυτές, για να τοποθετηθούν σε εγχώρια (αμερικανικά) ομόλογα.

Παράλληλα, η παραπάνω τάση ενισχύεται από την πολιτική των γιαπωνέζων επενδυτών, να αγοράζουν μετοχικούς τίτλους των ΗΠΑ, λόγω των ελκυστικών επιπέδων στους οποίους βρίσκονται.

Στα 98,8 διαμορφώνεται η σχέση ανταλλαγής ευρώ – δολαρίου, ενώ στα 119 διαμορφώνεται η ισοτιμία δολαρίου – γεν.

Υποχωρεί ελαφρά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του γεν με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα 117 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v