Παρελθόν η απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ;

Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ, λόγω ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων εκτός ΗΠΑ, από τους επενδυτές, ώστε να καλύψουν τις απώλειές τους από την πτώση των μετοχών. Πτωτικά κινείται και το ευρώ έναντι του γεν.

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι τόσο της κοινής ευρωπαικής μονάδας όσο και του γεν, το πρωί της Τρίτης.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε την ισχυρότερη ενίσχυση του τις τελευταίες 10 εβδομάδες σε σχέση με το ευρώ, έτσι ώστε να διαπραγματεύεται σε επίπεδα κάτω της απόλυτης ισοτιμίας.

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την παραπάνω άνοδο στην πτώση που κατέγραψαν οι τιμές των αμερικανικών μετοχών. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα για τους επενδυτές, να προχωρούν σε εντολές πώλησης περιουσιακών στοιχείων, εκτός ΗΠΑ.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στην ασφάλεια των Γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου (T – bills), εξέλιξη η οποία ενισχύει την ζητηση για το δολάριο.

Εν τω μεταξύ, σε αγορές δολαρίων προέβησαν Ιάπωνες επενδυτές, οδηγώντας σε πτώση το εγχώριο νόμισμά τους, ενώ η φημολογία για την παρέμβαση της Κεντρικής Ιαπωνικής Τράπεζας διατηρείται ακόμη έντονη.

Στα 0,98 διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενώ η ενίσχυση του τελευταίου έναντι του γεν διαμόρφωσε την ισοτιμία τους περί τα 117.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v