Οι ”λογιστικές παρατυπίες” ενισχύουν το ευρώ

Πάνω από τα 98 σεντς εξακολουθεί να κινείται η ισοτιμία ευρώ δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για νέες λογιστικές παρατυπίες σε αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και τα σχόλια του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών για το εύρος της εξασθένησης του δολαρίου.

Σε επίπεδα πάνω από τα 98 σεντς επέστρεψε κατά τις σημερινές συναλλαγές η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι των δύο βασικών ανταγωνιστών του μετά από δημοσιεύματα για νέες λογιστικές παρατυπίες στην Merck και τα σχόλια του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών για το εύρος της εξασθένησης του δολαρίου.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 98,50 σεντς, έναντι 98,64 σεντς το πρωί και 97,29 σεντς την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ορίστηκε στα 98,10 σεντς. Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το γεν διαμορφώνεται στα 117,15 γεν ανά ευρώ έναντι 117,10 γεν ανά ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Το δολάριο, διαμορφώνεται στα 118,72 γεν, έναντι 118,75 γεν το πρωί και 120,32 γεν την περασμένη Παρασκευή.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Merck & Co. εμφάνισε έσοδά ύψους 12,75 δισ. δολαρίων από θυγατρική του τα οποία δεν πραγματοποίησε. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρία διανομής ενέργειας Reliant Resourses ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα προχωρήσει επαναδιατυπώσει τα αποτελέσματά της καθώς ”έσβησε” τα τελευταία τρία χρόνια έσοδα ύψους 7,9 δισ. δολαρίων από τα λογιστικά της βιβλία.

Το αρνητικό κλίμα για το δολάριο επιδεινώθηκε μετά από δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών σε δημοσιογράφους - μετά από συνάντηση του το περασμένο Σάββατο στην Κοπεγχάγη με υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και Ασιατικών χωρών - ότι πολλοί από τους ομολόγους του συμμερίζονται την άποψή του ότι το δολάριο ενδέχεται να εξασθενήσει έως και σε ”115 γεν περίπου”.

Η αγορά εξέλαβε τα σχόλια του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών ως ένδειξη ότι η Ιαπωνία εγκατέλειψε την προσπάθεια ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v