Τεχνολογικό ”ξεπούλημα” στις ευρωαγορές

Διολισθαίνουν σημαντικά οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες για αισθητή επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο χορός ”άνοιξε” με την ΙΒΜ, συνεχίζεται σήμερα με τη Philips και αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς διανύουμε την κρίσιμη περίοδο ανακοινώσεων χρήσης α΄ τριμήνου.

Διολισθαίνουν οι τιμές των μετοχών σε όλες τις αγορές του πλανήτη, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της επιχειρηματικής κερδοφορίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες 11 μηνών και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ”σβήσει” όλα τα κέρδη του 2005, ενώ πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται για τους βασικούς δείκτες της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,72% στις 4.807 μονάδες, ενώ ο DAX βυθίζεται 2,5% στις 4.204 μονάδες και ο CAC 2,05% στις 3.949 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τεχνολογικές μετοχές μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας της Philips (-4%) που ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη και την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδών της Samsung Electronics. Η Alcatel υποχωρεί 3,8% και η SAP 3,3%.

Ο τεχνολογικός δείκτης έχει τη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των 18 κλαδικών επιμέρους δεικτών του Stoxx 600, καταγράφοντας απώλειες 2,6%.

Η Nokia, η Motorola, η Ericsson και η SAP περιλαμβάνονται στις εταιρίες που δημοσιοποιούν τα στοιχεία για την κερδοφορία τους στην τρέχουσα εβδομάδα.

Στην αμερικανική αγορά, όπου αναμένεται πτωτικό άνοιγμα, ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου η Altria και η Coca-Cola.

Από το στατιστικό μέτωπο αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη αγοράς κατοικιών NAHB Απριλίου. Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 68 από 69 στην προηγούμενη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v