Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αιφνιδιασμός από την κινεζική επιβράδυνση. Πτωτικά και τα futures της Wall. Στο στόχαστρο οι μεταλλευτικές. Μαύρη Δευτέρα για τον χρυσό.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβομάδας και με τους επενδυτές να δηλώνουν προβληματισμένοι από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία. Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του χρυσού κάτω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,06% στις 7.662 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,03% στις 3.690 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,23% στις 6.306 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,82% στις 7.974 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά  0,54% στις 5.889 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,89% στις 15.640 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβραδύνθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο 7,7% από 7,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τις τιμές των μετάλλων και ειδικότερα του χρυσού.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία μάλιστα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν επιτάχυνση της κινεζικής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 8%.

«Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη ενίσχυση ρευστότητας από τις αρχές πριν από έναν χρόνο», δηλώνει Τιμ Κόντον της ING και συμπληρώνει: «Η βιομηχανική παραγωγή αποδεικνύεται πιο αδύναμη των προβλέψεων και αυτή είναι αιτία για τα απογοητευτικά στοιχεία του ΑΕΠ». Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 8,9% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 10%.

Εύλογα τις εντονότερες πιέσεις τις δέχεται ο κλάδος των εμπορευμάτων και των μεταλλευτικών εταιριών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης STOXX Europe 600 Βασικών Πόρων καταγράφει τη χειρότερη πορεία μεταξύ των κλαδικών δεικτών με πτώση 4,3%. Η Rio Tinto σημειώνει απώλειες 2,9%, ενώ η Randgold Resources καταγράφει κάθετη πτώση 5%.

Προβληματισμό πάντως προκαλούν και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης. Το εμπορικό πλεόνασμα Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε σε επίπεδα υπερτριπλάσια των εκτιμήσεων (10,4 δισ. ευρώ) κυρίως, όμως, λόγω της μείωσης των εισαγωγών κατά 7% σε ετήσια βάση, που αντικατοπτρίζει τη σημαντική αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v