Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κέρδη 1,2% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Πάνω από τις 8.000 μονάδες ο ισπανικός ΙΒΕΧ και άλμα 3% στη Λισαβόνα. Σε σημείο καμπής η κινεζική οικονομία. Τα σενάρια για χαλάρωση του μνημονίου στην Πορτογαλία.

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με κινητήριο δύναμη τον κλάδο των μεταλλευτικών εταιρειών, αλλά και τα νέα στοιχεία για την Κίνα που δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,2% στις 7729 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,16% στις 3713 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.331 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,93% στις 8024 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κέρδη 3,03% στις 5885 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,34% στις 15.643 μονάδες.

Τα ισχυρά κέρδη στον ευρωπαϊκό Νότο οφείλονται στα σενάρια για χαλάρωση των όρων του μνημονίου της Πορτογαλίας μετά την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 884 εκατ. δολ το Μάρτιο, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,1% σε ετήσια βάση ενώ οι εισαγωγές κατά 10%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν νέα ώθηση στις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών. Η Rio Tinto ενισχύεται κατά 1,3% στην αγορά του Λονδίνου.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε κοντά σε υψηλά 5 ετών και η Wall Street χθες ο Dow Jones «έπιασε» νέο ιστορικό υψηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v