Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κινεζικό ΑΕΠ τρόμαξε τις ασιατικές αγορές

Έντονη νευρικότητα στις ασιατικές αγορές μετά τα αιφνιδιαστικά στοιχεία επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Πιέσεις στον κλάδο εμπορευμάτων, αλλά και για τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Έντονη νευρικότητα στις ασιατικές αγορές μετά τα αιφνιδιαστικά στοιχεία επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των εμπορευμάτων, αλλά και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,55% στις 13.275 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 1,26% στις 21.811 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 1.920 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,98% στις 4.966 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,98% στις 2.185 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,93% στις 2.439 μονάδες.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβραδύνθηκε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, με το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο 7,7% από 7,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία είναι μάλιστα χαμηλότερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν επιτάχυνση της κινεζικής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 8%.

«Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη ενίσχυση ρευστότητας από τις αρχές πριν από ένα χρόνο»» δηλώνει Τιμ Κοντον της ING και συμπληρώνει: «Η βιομηχανική παραγωγή αποδεικνύεται πιο αδύναμη των προβλέψεων και αυτή είναι αιτία για τα απογοητευτικά στοιχεία του ΑΕΠ». Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 8,9% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 10%.

Στο στόχαστρο βρέθηκε κατά συνέπεια ο κλάδος των εμπορευμάτων. Η BHP Billiton κατέγραψε βουτιόα 4,5% και η Newcrest Mining κάθετη πτώση 8,3%.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε την Παρασκευή την Ιαπωνία να μην προχωρήσει σε επιθετική υποτίμηση του νομίσματος της. Το ιαπωνικό νόμισμα ανέκαμψε σημαντικά μετά τα σχόλια, αγγίζοντας τα 98,20 γεν ανά δολάριο.

Έτσι, οι εξαγωγικές εταιρίες δέχονται πιέσεις. Η μετοχή της Honda υποχωρεί κατ΄α1,5%, της Hitachi κατά 1,9% και της Bridgestone κατά 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v