Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονα διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα στην Ασία. Νέο άλμα στο Τόκιο στον απόηχο των σαρωτικών αποφάσεων της BoJ. Βουτιά του γεν σε χαμηλό 3,5 ετών. Νευρικότητα σε Σεούλ και Χονγκ Κονγκ. Η απειλή της Πιονγιάνγκ και η νέα γρίπη πτηνών.

Έντονα διχασμένες εμφανίζονται κατά τη σημερινή συνεδρίαση με το χρηματιστήριο του Τόκιο να οδηγείται σε νέα υψηλά, ενώ οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις κυρίως λόγω της νευρικότητας για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.

Έτσι, ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,58% στις 12.833 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά το ποσοστό της ανόδου άγγιξε και το 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό 3,5 ετών, στα 97,20 γεν έναντι του δολαρίου μετά τις σαρωτικές ανακοινώσεις της BoJ την Πέμπτη για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και διπλασιασμό της νομισματικής βάσης στην Ιαπωνία.

Ευνοούνται ιδιαίτερα οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου του real estate καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα αγοράσει περισσότερους τίτλους επενδυτικών εταιρειών του εν λόγω κλάδου. Έτσι, η Mitsui Fudosan κατέγραψε άλμα 15,2%, η Mitsubishi Estate άνοδο 13,8% και η Sumitomo Realty & Development 14,8%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά όμως, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 2,6% στις 21.753 μονάδες, ο κορεατικός Kospi απώλειες 1,64% στις 1927 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,41% στις 4899 μονάδες.

Οι αγορές στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι κλειστές λόγω αργίας.

Η έντονη αποδυνάμωση του γεν παράλληλα, δεν είναι ευνοϊκή για τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Το χρηματιστήριο της Σεούλ έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο 4 μηνών με ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών που αποκτούν πλέον ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Με αυτές τις εξελίξεις, αλλά και το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο να ανεβαίνει επικίνδυνα, οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί και η αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών. Συναγερμός έχει σημάνει σε Κίνα, Ιαπωνία, και ΗΠΑ για μια νέα μορφή της γρίπης των πτηνών που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Πρόκειται για τον Η7Ν9 ο οποίος έχει εντοπιστεί για την ώρα μόνο στην ανατολική Κίνα όπου και έχουν καταγραφεί τα μοναδικά θύματα. Εκεί, 14 άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό ενώ από τους έξι νεκρούς, οι τέσσερις ήταν κάτοικοι της Σανγκάης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v