Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην Ασία μετά τη BoJ

Σοκάρουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η BoJ με διπλασιασμό της νομισματικής βάσης. Ανατροπή κλίματος στο Τόκιο και άλμα 2,2% για Nikkei. Μεγάλη πτώση του γεν. Κλειστές αγορές σε Χονγκ Κονγκ, Κίνα και Ταϊβάν

Διχασμένες και πάλι οι ασιατικές αγορές με το Τόκιο να κινείται στην τροχιά των δραστικών μέτρων που ανακοίνωσε η BoJ, ενώ στα υπόλοιπα χρηματιστήρια οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Μετά τα σοκαριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η BoJ, το κλίμα στο Τόκιο άλλαξε. Οι αρχικές απώλειες εκμηδενίστηκαν και ο Nikkei έκλεισε τελικά με άνοδο 2,2%. Παράλληλα, δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση της BoJ το ιαπωνικό νόμισμα από 92,90 γεν έναντι του δολαρίου υποχώρησε στα 94,10 γεν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό τη διοίκηση του Χαρουχίκο Κουρόντα, προχωρά σε ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της, υιοθετεί νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η νέα επίσημη πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι να αυξηθεί ετησίως η νομισματική της βάση ετησίως κατά 60 – 70 τρισ. γεν. Σε μηνιαία βάση, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα διπλασιαστούν από 4,2 τρισ. γεν στα 7 τρισ. γεν. Επίσης, η BoJ θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της ήταν διάρκειας 3 – 7 ετών.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές όμως, η νευρικότητα διατηρείται καθώς η Βόρειος Κορέα απειλεί με πυρηνικά όπλα, ενώ τα οικονομικά μεγέθη από τις ΗΠΑ απογοήτευσαν. Έτσι, ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 1,2% στις 1959 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει πτώση 0,95% στις 4919 μονάδες.

Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι κλειστές λόγω αργίας.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,76%, στις 14.550,35 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 1,06%, κλείνοντας στις 1.553,69 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,11% στις 3.218,60 μονάδες.

Τα πρώτα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν είναι ενθαρρυντικά. Αναλυτικά οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν και συγκεκριμένα κατά 158.000 έναντι 200.000 θέσεων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιηθεί 198.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Η προσοχή στρέφεται τώρα στο δείκτη ανεργίας που ανακοινώνεται αύριο Παρασκευή.?
Αναλυτικά οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v