Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Μίνι ράλι στο Τόκιο με κινητήριο δύναμη την αποδυνάμωση του γεν. Πρωταγωνιστές οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ήπιες πιέσεις στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Πιέσεις στα εμπορεύματα. Τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες.

Διχασμένες δείχνουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές. Από τη μία πλευρά το αδύναμο γεν οδηγεί σε άλμα το χρηματιστήριο του Τόκιο, από την άλλη οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών, αλλά και κρίσιμων στοιχείων για τη διεθνή οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,99% ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας από την οποία οι επενδυτές αναμένουν επιθετικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, με τη Toyota να ενισχύεται κατά 1,8%, τη Honda κατά 2,8% και τη Nissan κατά 2,6%. Ακόμη και η Fuji Heavy Industries κατέγραψε άνοδο 3,2% παρά τις αναφορές περί ανάκλησης 200.000 Subaru. Άλμα 4,3% σημείωσε η μετοχή της Mitsubishi Motors.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 93 γεν ανά δολάριο όχι μόνο λόγω των προσδοκιών από τη BoJ, αλλά και λόγω των οικονομικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν χθες για τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα κατά 3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου 5μήνου. Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και οι θετικές εταιρικές ειδήσεις οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τους Dow και S&P.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές όμως, το κλίμα ήταν μάλλον υποτονικό. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 22344 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 0,15% στις 1983 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,58% στις 4966 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,12% στις 2224 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,18% στις 2481 μονάδες. Εκτός από τη σύνοδο της BoJ την Πέμπτη, οι αγορές αναμένουν επίσης τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας της Βρετανίας. Η προσοχή εστιάζεται και στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των εμπορευμάτων. Η Aluminum Corp of China υποχώρησε κατά 2% και η Zijin Mining Groupκατά 2,3%. Επίσης η Rio Tinto κατά 2%, η Fortescue Metals Group κατά 3,8% και η Alumina κατά 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v