Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλα κέρδη στο τρίμηνο για τις αγορές

Κέρδη 19% στο τρίμηνο για την Ιαπωνία, ενώ Dow Jones και S&P ενισχύθηκαν κατά 11% και 10% αντιστοίχως. Άνοδο 0,5% στο Τόκιο σήμερα και νέο ρεκόρ για S&P. Κλειστές οι περισσσότερες αγορές λόγω Καθολικού Πάσχα.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι χρηματιστηριακές αγορές το τρίμηνο, με στήριξη κυρίως από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τόσο στην Ασία, όσο και στην ευρωζώνη και στη Wall Street οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική άνοδο, ενώ ο Dow Jones και ο S&P άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,3% τον Μάρτιο και με κέρδη 5% στο τρίμηνο. Στην ιαπωνική αγορά, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 19% με κινητήριο δύναμη την αποδυνάμωση του γεν, που έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Τον Φεβρουάριο, το ιαπωνικό χρηματιστήριο είχε ενισχυθεί κατά 17%. Συνολικά, ο Nikkei είχε την καλύτερη πορεία για την ιαπωνική αγορά από το 1972.
 
Ως προς τη Wall Street, για το τρίμηνο, ο Dow καταγράφει κέρδη 11% και ο S&P 10%. Ο τελευταίος, άλλωστε, χθες άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 1.569,19 μονάδες, με στήριξη κυρίως από τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς καλύτερη επίδοση στο 0,5%, ωστόσο σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση είχε καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ 0,1%.

Η σημερινή συνεδρίαση, πάντως, ήταν υποτονική για τις ασιατικές αγορές. Λόγω του Καθολικού Πάσχα, άλλωστε, δεν πραγματοποιείται σήμερα συνεδρίαση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, στη Wall Street όπως επίσης στα χρηματιστήρια Χονγκ Κονγκ, Ινδίας, Αυστραλίας και Σιγκαπούρης

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 0,5% στις 12.397 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 2.004 μονάδες, ενώ στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite υποχωρεί οριακά 0,03% στις 2.235 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,25% στις 2.493 μονάδες.

Από πλευράς συγκεκριμένων μετοχών, ο κινεζικός τραπεζικός κλάδος κατά τη σημερινή συνεδρίαση κάλυψε εν μέρει το χαμένο έδαφος από τις έντονες ρευστοποιήσεις της Πέμπτης. Η China Merchant’s Bank ενισχύεται 3,1% και η Industrial & Commercial Bank of China κατά 1,1%. Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, καθώς το Πεκίνο θέτει νέους κανόνες για συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κρίνει «αδιαφανή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v