Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Πτώση 2,12% στο Τόκιο. Απογοητεύει η έκθεση Tankan για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ιαπωνία. Τι δείχνει ο συνολικός ΡΜΙ για Κίνα. Κλειστά είναι και τα χρηματιστήρια σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χονγκ Κονγκ.

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου οικονομικού έτους για τις ασιατικές αγορές. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι πιέσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο όπου τα αποτελέσματα της έκθεσης Tankan για το επιχειρηματικό κλίμα απογοήτευσαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,12% Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,44%.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,1% στις 2238 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0λ23% στις 2500 μονάδες.

Ο όγκος των συναλλαγών είναι περιορισμένος, καθώς οι ευρωπαϊκές αργορές είναι κλειστές λόγω του Καθολικού Πάσχα. Κλειστά είναι και τα χρηματιστήρια σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την έκθεση Tankan, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε απαισιόδοξο το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, αν και λιγότερο από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -8 από -12, ενώ όμως, οι αναλυτές περίμεναν οριακά καλύτερη βελτίωση στο -7. Δεδομένης της αποδυνάμωσης του γεν κατά 15% αυτό το τρίμηνο, οι αγορές απογοητεύθηκαν που το επιχειρηματικό κλίμα δεν βελτιώθηκε βάσει εκτιμήσεων.

«Η αντίδραση που καταγράφεται στην έκθεση Tankan μπορεί να οφείλεται στην εκτίμηση ότι ο Nikkei έχει ήδη αποδώσει τόσο πολύ (19% από το Δεκέμβριο) που το επιχειρηματικό κλίμα θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί περισσότερο» αναφέρει ο Kenichi Hirano της Tachibana Securities.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία με νέα διοίκηση και νέο πνεύμα, συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, στην Κίνα ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για το Μάρτιο αναθεωρήθηκε πτωτικά. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 51,6 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 51,7. Η ανάκαμψη από το 50,4 του προηγούμενου μήνα είναι και πάλι σημαντική.

«Η ανάκαμψη της Κίνας συνεχίζεται καθοδηγούμενη κυρίως από τη βελτίωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία» δηλώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της HSBC στην Κίνα, Qu Hongbin, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι αργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v