Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Κοντά σε υψηλά πενταετίας ο Nikkei μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street. Ευρεία άνοδος σε όλους τους δείκτες. Ραγδαία πιστωτική επέκταση στην Κίνα και αλλαγή φορολογικής πολιτικής.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street, αλλά και εν μέσω σεναρίων για στροφή της οικονομικής πολιτικής στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,96% στις 13.549 μονάδες που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει άνοδο 0,85% στις 22214 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει κέρδη 0,73% στις 1.949 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 5.010 μονάδες.

Σταθεροποιητικά η κινεζική αγορά, με το Shanghai Composite να υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 2224 μονάδες και τον CSI 300 κατά 0,06% στις 2483 μονάδες. 


Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας αντιστάθηκε στις πιέσεις και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 2,75%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, η άνοδος ήταν ευρεία καθώς τόσο ο χρηματοοικονομικός όσο και ο βιομηχανικός κλάδος κατέγραφαν άνοδο, ενώ θετική ήταν και η πορεία των εξαγωγικών εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Mazda Motor κατέγραψε άνοδο 2% και της Mitsubishi Heavy Industries άλμα 5,9%. Ισχυρή άνοδο 5% σημείωσε και η μετοχή της Nomura. Ξεχώρισε επίσης η μετοχή της Sharp με κέρδη 7,2% καθώς δημοσίευμα της Nikkei αναφέρει ότι τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αγορών.

Η προσοχή στράφηκε και στα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, βάσει των οποίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σχεδόν διπλασίασαν σε ένα μήνα την πίστωση κατά 1,06 τρισ. γουάν (171 δισ. δολ.). Παράλληλα, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας (το αντίστοιχο του υπουργικού συμβουλίου) αποφάσισε να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα που αντικαθιστά το φόρο στις συνολικές πωλήσεις με έναν φόρο προστιθέμενης αξίας, όπως ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο Xinhua. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έτσι θα μειωθεί το φορολογικό βάρος στις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v