Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Διχασμένες και πάλι οι ασιατικές αγορές. Κοντά σε υψηλά 5 ετών ο Nikkei, με το ιαπωνικό νόμισμα στα 99,3 γεν ανά δολάριο. Πιέσεις στην Κίνα που κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 884 εκατ. δολ.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν και σήμερα οι ασιατικές αγορές, παρά το νέο ρεκόρ χθες στη Wall Street. Οι επενδυτές να στρέφουν την αγορά τους στα οικονομικά μεγέθη της Κίνας, αλλά και στην αγορά συναλλάγματος.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 13.288 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 21.866 μονάδες. Κέρδη 0,77% καταγράφει ο κορεατικός Kospi στις 1935 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,15% στις 4972 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,44% στις 2216 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,79% στις 2469 μονάδες.

Η Κίνα κατέγραψε μικρό έλλειμμα 884 εκατ. δολ το Μάρτιο, όπως είχε προβλεφθεί. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,1% σε ετήσια βάση ενώ οι εισαγωγές κατά 10%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Παράλληλα, στη Σεούλ παίρνουν φωτιά τα σενάρια για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ η νευρικότητα στην κορεατική χερσόνησο εντείνεται. Η Νότιος Κορέα ζήτησε από την Κίνα να παρέμβει στη διαμάχη με την Πιονγιάνγκ.

Στην Ιαπωνία πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάντα στην τροχιά της BoJ και των σαρωτικών μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ο Nikkei πλησιάζει σε υψηλό πέντε ετών, ενώ το νόμισμα της χώρας διαμορφώνεται στα 99,3 γεν ανά δολάριο.
«Η απότομη άνοδος του Nikkei κατά τους πέντε τελευτάιους μήνες δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη ένδειξη κερδοσκοπικής φούσκας. Ο Nikkei μπορεί απλώς να καλύπτει το χαμένο έδαφος» υποστηρίζει ο Ashraf Laidi της City Index.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v