Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές λόγω Eurogroup

Πτωτικά οι περισσότεροι δείκτες. Σε κλοιό πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος. Περισσότερα κεφάλαια ζητά από τους διεθνείς πιστωτές ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Τι αποφασίζει το Eurogroup για Ιρλανδία, Πορτογαλία.

Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια (δήλωση που αρχικά παρεξηγήθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι αναφέρεται σε περισσότερα κεφάλαια) και να καταγγέλλει ότι παραπληροφορήθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πτωτικά με έντονες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,41% στις 7.760 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1% στις 3.737 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,56% στις 6.380 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,13% στις 8.067 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,47% στις 5.911 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ κινείται χαμηλότερα κατά 1,31% στις 15.813 μονάδες. 

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές περιμένουν και τα κρίσιμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με «επιστολές προς Μπαρόζο και Ρομπέι θα αναφερθεί στις ανάγκες αλλαγής πολιτικής της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου με παραχώρηση επιπλέον βοήθειας εν όψει των κρίσιμων στιγμών που περνάμε ως αποτέλεσμα της κρίσης των μέτρων που μας επέβαλαν».

Όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αφορούσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κάτω από τις σημερινές συνθήκες που περνά ο τόπος. 

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, πάντως, λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup δήλωσε ότι η Ευρώπη κα το ΔΝΤ δεν θα αυξήσουν το πακέτο των 10 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επί τάπητος τίθεται και η χαλάρωση των όρων του μνημονίου για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και ειδικότερα η παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν λάβει οι δύο χώρες, ενώ όμως, ο διεθνής Τύπος αναφέρει πως η Λισαβόνα ενδέχεται να μην αποφύγει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται έντονες πιέσεις. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης του STOXX 600 καταγράφει απώλειες 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v