Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Εκτόξευση πακέτου στα 23 δισ. ευρώ

Σε μία εβδομάδα η συνεισφορά της Λευκωσίας στο πακέτο διάσωσης της χώρας σχεδόν διπλασιάστηκε, στα 13 δισ. ευρώ. Το συνολικό πακέτο "αβγάτισε" στα 23 δισ. Πώς θα συγκεντρωθεί. ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • Peter Spiegel
Κύπρος: Εκτόξευση πακέτου στα 23 δισ. ευρώ
Στη συνεδρίαση του eurogroup την Παρασκευή στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την «πολιτική συγκατάθεση» στους επιμέρους όρους του προγράμματος διάσωσης 10 δισ. ευρώ της Κύπρου, σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Εν όψει της συνεδρίασης, έγγραφα που σχετίζονται με αυτήν την υπογραφή έχουν αρχίσει να διαρρέουν, μεταξύ των οποίων η πάντα ενδιαφέρουσα «ανάλυση βιωσιμότητας χρέους» και ένα εξίσου προκλητικό έγγραφο με τον τίτλο «εκτίμηση των πραγματικών ή δυνητικών χρηματοοικονομικών αναγκών της Κύπρου».

Το πιο αναπάντεχο στοιχείο σε αυτά τα έγγραφα είναι η αποκάλυψη ότι η Λευκωσία θα βοηθήσει στη μείωση του δανειακού της βάρους πουλώντας τα «υπερβάλλοντα μεγέθη» από τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. η κεντρική τράπεζα το διαψεύδει).

Ακόμη πιο σημαντικές, όμως, ίσως είναι οι λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα ενεργητικά που θα περιλαμβάνονται στη «συμβολή της Κύπρου» στη διάσωση. Περιγράφονται λεπτομερώς στην 4η σελίδα του 2ου εγγράφου και ξεκαθαρίζουν το πόσο καταστροφική ήταν η κακοδιαχείριση της πρώτης συμφωνίας διάσωσης.

Αρχικά η Κύπρος επρόκειτο να συνεισφέρει με 7 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από την εισφορά στις καταθέσεις και τα υπόλοιπα από νέο φόρο στα κέρδη από τόκους και μερίσματα) στο συνολικό κόστος των 17 δισ. ευρώ της διάσωσης. Μία εβδομάδα αργότερα, το ποσό που θα συνεισφέρει η Λευκωσία σχεδόν διπλασιάστηκε στα 13 δισ. ευρώ και ο συνολικός στόχος αυξήθηκε στα 23 δισ. ευρώ.

Το ποσό που θα βγει από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, κυρίως μέσω της επιβολής μεγάλου κουρέματος στις καταθέσεις άνω των €100.000, θα είναι 10,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης. Με άλλα λόγια, το κόστος του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου για τους καταθέτες αυξήθηκε σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε εννέα ημέρες. Το ποσό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής οικονομίας της νήσου.

Σε όσους αρέσει πραγματικά να σκαλίζουν λεπτομέρειες, υπάρχει ένα πολύ προκλητικό κομμάτι για μελέτη στο 2ο έγγραφο. Ακριβώς πάνω στην πρώτη σελίδα, αποσαφηνίζεται ότι μία από τις μεθόδους με τις οποίες η Κύπρος προβλέπεται να μειώσει το κόστος της διάσωσης είναι μέσω εθελοντικής μετακύλισης ομολόγων που καλύπτει ο εγχώριος νόμος ύψους 1 δισ. ευρώ.

Για να το μεταφράσουμε λίγο, από το 1,7 δισ. ευρώ σε κυπριακά ομόλογα που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια και λήγουν κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος και καλύπτονται από τον κυπριακό νόμο, οι δανειστές του μνημονίου δίνουν στην Κύπρο μόνο 700 εκατ. ευρώ για να ξεπληρώσουν τους κατόχους. Και τα υπόλοιπα; «Οι κυπριακές αρχές θα ενθαρρύνουν τους εγχώριους επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και κρατικές επιχειρήσεις) να μετακυλίσουν» αυτά τα ενεργητικά - δηλαδή να υποχρεωθούν να αποδεχθούν νέα, πιο μακροπρόθεσμα, ομόλογα σε ανταλλαγή.

Μπορεί να ακούγεται φοβερά τεχνικό, αλλά όταν μια παρόμοια «εθελοντική» μετακύλιση ομολόγων που είχαν εκδοθεί με βάση τον ελληνικό νόμο προτάθηκε δύο χρόνια πριν στην Αθήνα οι οίκοι αξιολογήσεων είπαν ότι πιθανότατα θα θεωρηθεί «επιλεκτικό χρεοστάσιο», αφού οι ιδιοκτήτες ουσιαστικά υποχρεώνονταν να αποποιηθούν την πλήρη αποζημίωσή τους.

Μπορεί να είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας, γιατί οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί ότι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική κρατική στάση πληρωμών στην ευρωζώνη. Θα αποφασίσουν οι οίκοι ότι η «εθελοντική μετακύλιση» των κυπριακών ομολόγων αντιστοιχεί σε «επιλεκτική στάση πληρωμών»; Είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να δούμε.

* Δείτε αναλυτικά το έγγραφο της Ε.Ε. στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v