Τα φάρμακα στηρίζουν τις ευρωαγορές

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και η δυναμική ανάκαμψη του κλάδου φαρμάκων μετά την πρόσφατη βύθιση, ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και η δυναμική ανάκαμψη του κλάδου φαρμάκων ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη.

Ο δείκτης φαρμακοβιομηχανιών έχει τη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των 18 επιμέρους δεικτών του Stoxx 600 από τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν η Merck υποχρεώθηκε να αποσύρει από την κυκλοφορία το σκεύασμα Vioxx.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο επιμέρους δείκτης έχει υποχωρήσει 6,4% σε σύγκριση με άνοδο 3% του ευρύτερου δείκτη. Σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των επιμέρους κλάδων, εμφανίζοντας άνοδο 1,2%.

Η Novartis ενισχύεται το μεσημέρι 1,8%. Η AstraZeneca κερδίζει 1,6% και η GlaxoSmithKline 1,9%. Αναλυτές αναφέρουν ότι η βύθιση του κλάδου δεν συνάδει με τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιριών και εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ αυτών.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,43% στις 4.723 μονάδες, ενώ ο DAX κερδίζει 0,38% στις 4141 μονάδες και ο CAC 0,47% στις 3.771 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις διατηρούν οι τίτλοι ημιαγωγών μετά την εκτίμηση της Merrill Lynch ότι οι εκτιμήσεις κερδών 2005 της Intel είναι υπερ-αισιόδοξες. Η Merrill υποβάθμισε την μετοχή της Infineon σε ”πώληση” από ”ουδέτερη” ενώ η Deutsche Bank υποβάθμισε την STMicroelectronics σε ”διακράτηση” από ”αγορά.” Η Infineon υποχωρεί το μεσημέρι 1,3% ενώ η ST 0,5%.

Η ThyssenKrupp υποχωρεί 0,2% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, ενώ η TUI χάνει 1,6% μετά την ανακοίνωση της πώλησης μεριδίου της από την WestLB.

Τάσεις σταθεροποίησης προοιωνίζουν για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα στατιστικά στοιχεία που θα δώσουν ενδεχομένως την κατεύθυνση στην αγορά.

Αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη προσωπικού εισοδήματος και δαπανών, για τα οποία οι αναλυτές περιμένουν αντιστοίχως αύξηση 0,5% από 0,2% και 0,5% από 0,6% τον Οκτώβριο έναντι του προηγούμενου μήνα. Θα ανακοινωθεί επίσης ο δείκτης βιομηχανίας ISM Νοεμβρίου, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 57 από 56,8 στην προηγούμενη μέτρηση.

Στη συνέχεια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση Beige Book για την κατάσταση και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v