Σε ισπανικό όμιλο το 17% της TUI

Ισπανική κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ξενοδοχειακό όμιλο RIU θα εξαγοράσει το 17,3% της TUI από την τράπεζα WestLB. Η κίνηση καθιστά την ισπανική κοινοπραξία τον μεγαλύτερο μέτοχο της TUI και καθησυχάζει τους φόβους διάσπασης του τουριστικού ομίλου.

Σε ισπανικό όμιλο το 17% της TUI
Ισπανική κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ξενοδοχειακό όμιλο RIU θα εξαγοράσει το 17,3% του τουριστικού ομίλου TUI από την γερμανική κρατική τράπεζα WestLB. Η κίνηση καθιστά την ισπανική κοινοπραξία τον μεγαλύτερο μέτοχο της TUI και καθησυχάζει τους φόβους διάσπασης του τουριστικού ομίλου.

Η RIU, η αποταμιευτική τράπεζα Caja de Ahorros del Mediterraneo και ο ξενοδοχειακός όμιλος Grupo de Empresas Matutes θα αγοράσουν το μεγαλύτερο τμήμα του μεριδίου 31,3% που κατέχει η WestLB στην TUI και το οποίο πώλησε σήμερα Τετάρτη προς σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Η WestLB πώλησε το μερίδιό της στην Deutsche Bank, η οποία θα μεταπωλήσει μετοχές στην ισπανική κοινοπραξία και θα διαθέσει το εναπομένον μερίδιο 14% της TUI με τη μέθοδο bookbuilding στην Ευρώπη και με ιδιωτική τοποθέτηση στις ΗΠΑ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ”είναι μια καλή λύση –όχι η καλύτερη αλλά πάντως καλή λύση. Τώρα οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρίας, που είναι εξαιρετικά καλά,” όπως δηλώνει στους Financial Times διαχειριστής της Union Investment.

Η TUI, ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης, χαιρέτισε την πώληση του μεριδίου χαρακτηρίζοντάς την ”πολύ καλή λύση.” Τον Αύγουστο είχε φημολογηθεί ότι η TUI επιθυμούσε να καταστούν βασικοί της μέτοχοι οι ιδιοκτήτες της RIU, προκειμένου να αποφύγει τυχόν διαμελισμό όταν η WestLB, η οποία αναζητά μεθόδους μείωσης του ανοίγματός της σε βιομηχανικούς ομίλους, θα πωλούσε το μερίδιό της.

Η Deutsche Bank αγόρασε το μερίδιο από την WestLB προς 950 εκατ. ευρώ ή 17 ευρώ ανά μετοχή περίπου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της εφημερίδας. Η WestLB είχε αποτιμήσει το εν λόγω μερίδιο στα βιβλία της στα 16,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η RIU δεν ήθελε να αγοράσει το σύνολο του μεριδίου της WestLB διότι αυτό ξεπερνάει το 30% και βάση της γερμανικής νομοθεσίας να υποχρέωνε τον ισπανικό όμιλο να καταθέσει προσφορά για το σύνολο της TUI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v