Βύθιση τεχνολογίας, αυτοκινήτων στις ευρωαγορές

Η τεχνολογία και τα αυτοκίνητα, δύο κλάδοι με μεγάλα ανοίγματα στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ”οδηγούν” την πτώση των ευρωαγορών, καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και η βύθιση του δολαρίου επιτείνουν τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και η βύθιση του δολαρίου προκαλούν έντονες πιέσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς επιτείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Οι συναλλαγές στις συνεδριάσεις που απομένουν έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου προβλέπεται να είναι περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας την έκβαση της αναμέτρησης στην ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Οσον αφορά πάντως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι μεγάλες αγορές είναι ”υπερ-πουλημένες” και συστήνουν στους επενδυτές προσεκτικές αυξήσεις θέσεων σε επιλεγμένους αμυντικούς τίτλους.

Εντονη πτώση καταγράφουν οι 16 δυτικοευρωπαϊκές αγορές που λειτουργούν σήμερα. Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο παρέμεινε κλειστό για ”τεχνικούς λόγους”, όπως ανακοίνωσε ο φορέας της αγοράς, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,24% στις 4.558 μονάδες, ενώ ο DAX βυθίζεται 2,16% στις 3.850 μονάδες, καθώς η ευχάριστη έκπληξη από την ανακοίνωση του δείκτη Ifo δεν κατόρθωσε να μεταστρέψει την πορεία του δείκτη. Στο Παρίσι ο CAC ακολουθεί με απώλειες 1,98% στις 3.614 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των επιμέρους δεικτών του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 καταγράφουν οι κλάδοι τεχνολογίας και αυτοκινήτων.

Ο τεχνολογικός κλάδος αντιδρά κυρίως στην προειδοποίηση της Microsoft για υποτονικές πωλήσεις μεσοπρόθεσμα, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζονται από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, που απειλεί τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει 3,5% στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις. Η DaimlerChrysler, που πωλεί τα μισά περίπου οχήματά της στις ΗΠΑ, βυθίζεται 3,1%, ενώ η Porsche χάνει 3,3%.

Η Ericsson υποχωρεί 3,9%, μετά την υποβάθμιση των συστάσεων για την μετοχή της από την Morgan Stanley και την Lehman Brothers. Η ισχυρότερη εταιρία δικτύων κινητής τηλεφωνίας βυθίστηκε την Παρασκευή 7,6% όταν εξέδωσε προειδοποίηση για την μελλοντική κερδοφορία της.

Η Nokia ακολουθεί με πτώση 2%, καθώς και ο τεχνολογικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ”εξαρτημένος” από τις πωλήσεις στην αμερικανική αγορά. Η Infineon Technologies υποχωρεί 2,9% ενώ η SAP 2,8%.

Σημαντικές είναι οι πιέσεις και στις ασφάλειες μετά την σύσταση της Citigroup προς του επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στον κλάδο, εξαιτίας της έρευνας που διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Διορθωτική άνοδο μετά την ”κατρακύλα” της περασμένης εβδομάδας, προοιωνίζουν για το άνοιγμα των βασικών δεικτών οι προθεσμιακές αγορές της Wall Street.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη συνέχεια στις επιχειρηματικές και στατιστικές ανακοινώσεις, καθώς πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η αδιάκοπη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα έχει δυσβάσταχτες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας.

Η Thomson Financial προβλέπει ότι τα κέρδη των εταιριών του δείκτη Standard & Poor’s θα αυξηθούν την επόμενη χρονιά κατά μόλις 10,7% έναντι 18,7% που εκτιμάται για τη φετινή χρονιά. Η Kellogg Co. και η Hilton Hotels περιλαμβάνονται στις εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα.

Στο μακρο-οικονομικό μέτωπο αναμένονται τα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις οικιών. Οι αναλυτές, βάση δημοσκόπησης του Bloomberg, περιμένουν ότι τον Οκτώβριο μεταπωλήθηκαν 6,54 εκατομμύρια παλαιές οικίες, όσες δηλαδή και τον Σεπτέμβριο, όταν οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση 2,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v