JCF: Κακός οιωνός για ευρωαγορές η άνοδος του ευρώ

Κακούς οιωνούς για την πορεία των ευρωαγορών προμηνύει η συνεχόμενη ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, συμπεραίνει μεταξύ άλλων η JCF Group, υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος θα συμπιέσει τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών. Ωστόσο, θα αποτελέσει αντίβαρο στα υψηλά ενεργειακά κόστη που συνεπάγεται η άνοδος του ”μαύρου χρυσού”.

JCF: Κακός οιωνός για ευρωαγορές η άνοδος του ευρώ
Κακούς οιωνούς για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών προμηνύει η συνεχόμενη ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, συμπεραίνει μεταξύ άλλων η JCF Group σε ανάλυσή της (22/10).

Οι αναλυτές της JCF τονίζουν ότι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας αποτελεί μεν αντίβαρο στα υψηλά ενεργειακά κόστη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν όμως παράλληλα την αρνητική συσχέτιση που συνδέει την πορεία του ευρώ με τους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες.

Μάλιστα, μια άνοδος 10% του ευρώ έναντι του ”πράσινου νομίσματος” θα οδηγήσει σε υποχώρηση 8% των μετοχών του δείκτη Euro Stoxx και σε αντίστοιχη πτώση 5% στην κερδοφορία των εταιριών που περιλαμβάνονται στο δείκτη, αναφέρει η JCF.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ανάλυσης η JCF τονίζει την αντιστροφή της δυναμικής των εκτιμήσεων για τα κέρδη των εταιριών του S&P. Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη των εταιριών του S&P Nasdaq έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 3,7% και 3,1% αντίστοιχα τον τελευταίο μήνα.

Αν δεν αναθεωρούνταν υψηλότερα οι εκτιμήσεις για τις πετρελαϊκές και χημικές εταιρίες, οι νέες προβλέψεις θα ήταν ακόμα πιο απαισιόδοξες, συμπληρώνει η JCF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v