Πετρέλαιο και δολάριο βυθίζουν τις ευρωαγορές

Με βύθιση τιμών αντιδρούν οι ευρωαγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην εκτίναξη του πετρελαίου σε νέο ρεκόρ, την παρατεταμένη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και τις έντονες πιέσεις στον τεχνολογικό και ασφαλιστικό κλάδο.

Με βύθιση τιμών αντιδρούν οι ευρωαγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην εκτίναξη του πετρελαίου σε νέο ρεκόρ και την παρατεταμένη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Νέες απώλειες εμφανίζει ο τεχνολογικός κλάδος, μετά την προειδοποίηση της Microsoft όσον αφορά τα έσοδα και την κερδοφορία της μεσοπρόθεσμα.

Πιέσεις υφίστανται και οι ασφαλιστικές μετοχές, όπως η ING και η Munich Re, μετά τη σύσταση της Citigroup προς του επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στον κλάδο, εξαιτίας της έρευνας που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές στην ασφαλιστική βιομηχανία για αθέμιτες πρακτικές στη μεσιτεία συμβολαίων.

Ο οίκος υποβάθμισε τον κλάδο αλλά διατήρησε τις συστάσεις ”αγοράς” για τη μετοχή της ING και ”διακράτησης” για τη Munich Re.

Ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται με πτώση 0,94% στις 4.572 μονάδες, ενώ ο DAX βυθίζεται 2,19% στις 3.848 μονάδες και ο CAC 1,73% στις 3.623 μονάδες.

Στην Ericsson παρατείνονται οι απώλειες της Παρασκευής, εξαιτίας της υποβάθμισης των συστάσεων για τη μετοχή της από τη Morgan Stanley και τη Lehman Brothers. Η Morgan υποβάθμισε τη σύσταση σε ”υπο-στάθμιση” από ”ίση στάθμιση” και η Lehman σε ”ίση στάθμιση” από ”υπερ-στάθμιση”.

Πιέσεις υφίστανται οι μεγάλοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς όπως η DaimlerChrysler και η L’Oreal, καθώς η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ επί εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις ”ροκανίζει” την αξία των πωλήσεών τους στην αμερικανική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v