Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πορτογαλική έκδοση ωθεί τις ευρωαγορές

Η επιτυχία της έκδοσης ομολόγων της Πορτογαλίας προστίθεται στην αισιοδοξία για εκτονώσεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και προκαλεί σημαντική ανάκαμψη στις ευρωαγορές. Ανοδος futures στην Wall.

Η επιτυχία της έκδοσης ομολόγων της Πορτογαλίας επιτείνει την αισιοδοξία για εκτονώσεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και προκαλεί εύρωστη ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επαναφέροντας τους βασικούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα 28 μηνών.

Θετικά πρόσημα επικρατούν και στα futures της Wall Street.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας στην έκδοση 10ετών ομολόγων υποχώρησε, περιορίζοντας τους φόβους των επενδυτών ότι η χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία και θα ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 1,35% στις 7.034 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,32% στις 3.912 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,42% στις 6.039 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ράλι καταγράφεται στον ισπανικό ΙΒΕΧ με άνοδο 4% στις 9.969 μονάδες. Θετικό το κλίμα και στην Πορτογαλία, όπου ο PSI ενισχύεται κατά 1% στις 7.534 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει άνοδο 2,72% στις 20.892 μονάδες.

Αναλυτές αναφέρουν ότι στην αγορά επικρατεί πλέον η εκτίμηση πως οι αξιωματούχοι, και μάλιστα όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και διεθνώς, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους .

Από χθες, η Ιαπωνία δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετηθεί σημαντικά στην έκδοση του ομολόγου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και πως πλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι σημαντική και η τοποθέτηση από sovereign wealth funds.

Επιπλέον, ο κ. Olli Rehn, ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά θέματα, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του ταμείου στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών (ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας) πέραν των 440 δισ. ευρώ, με παράλληλη επέκταση και των δραστηριοτήτων του.

Ευνοϊκή είναι και η εικόνα από το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μέτωπο.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι πέτυχε παραγγελία-ρεκόρ με την IndiGo Airlines, με αποτέλεσμα η μετοχή της μητρικής EADS να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 3,5%.

Ισχυρά κέρδη σημειώνει για δεύτερη συνεδρίαση και ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της Deutsche Bank στο +2,9% και της UBS στο +2,19%.

Η μετοχή της ιταλικής Unicredit καταγράφει άλμα 4,6%, ενώ η ισπανική Santander έχει εκτοξευτεί στο +6,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v